La platja del Pont del Petroli de Badalona en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

La costa del Besòs és la zona del litoral metropolità amb pendents més pronunciades. Aquesta és una de les conclusions de l’últim estudi batimètric realitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que ha comparat la inclinació i fondària de les platges del Barcelonès Nord amb les del Delta del Llobregat.

Les mostres obtingudes a Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat han permès detectar l’existència d’un pendent que assoleix gairebé els vint metres de profunditat en la distància que va des de la primera línia de costa i fins a 400 metres mar endins. Aquesta franja del litoral és la que es veu més exposada al pas dels temporals i, per tant, és la zona on els investigadors estudien emprendre accions correctores per frenar la regressió de les platges, una de les grans problemàtiques de la costa metropolitana nord.

En el cas de Sant Adrià, aquest estudi cartogràfic marí conclou que és el municipi on el litoral assoleix profunditats més grans a menys distància de la costa, ja que només a 300 metres de la platja la fondària arriba fins als 18 metres.

A Badalona, la rampa és molt més pronunciada, de manera que a uns 300 metres de l’espigó del Port de Badalona ja es detecta una profunditat de gairebé 20 metres. Els resultats a Montgat indiquen que el fons marí és més suau que la rampa submergida és menys inclinada. Tanmateix, aquesta part del litoral parteix de nivells més profunds a primera línia de costa, assolint uns 10 metres en només 500 metres mar endins.