Jornada PIME

Jornada de les PIME i la contractació pública. Foto: Generalitat

La Generalitat i totes les entitats i organismes públics vinculats a ella, van tancar l’any passat adjudicant 12.221 contractes, la majoria dels quals -un 67,4%- a petites i mitjanes empreses (PIME). Així ho detalla l’Informe d’indicadors 2021, elaborat pel Departament d’Economia i Hisenda. Un document que es presentava en una jornada sota el títol ‘Les PIME i la contractació pública: estratègia per als propers 4 anys’ i que, segons la directora general de Contractació Pública de la Generalitat, Neus Colet, “ha de servir de guia i de diagnosi per avaluar la situació de les PIME i contribuir a la reactivació econòmica”.

En aquest sentit, tot i que la covid-19 ha fet estralls en l’economia, no ha afectat especialment l’adjudicació de contractes a les PIME. I és que, tot i que se’n van adjudicar menys que el 2020, la mitjana de contractes adjudicats s’ha mantingut respecte els darrers cinc anys. Una xifra que cada vegada se situa més lluny de la dels contractes que s’adjudiquen a les grans empreses, que l’any passat només s’emportaven el 26% del total d’adjudicacions. Ara bé, per un import de més d’un bilió d’euros, davant els 965 milions que sumen els contractes que s’han emportat les PIME. Uns diners que superen, en els dos casos, els imports pels quals s’adjudicaven els contractes abans de la pandèmia. “No s’havia observat mai”, asseguren des de la Generalitat.

Impulsant l’empresa local

Si es localitzen geogràficament totes les empreses a les quals la Generalitat ha adjudicat contractes, la majoria són catalanes. En concret, un 67%, majoritàriament situades a la província de Barcelona i, més específicament, al Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Segrià. Tres comarques que destaquen per sobre de la resta, encara que les adjudicacions fetes a les PIME repercuteixen en 41 comarques d’arreu de Catalunya i les de les grans empreses a 14.

Un fet que demostra “la distribució dels recursos econòmics”, comenten des de la Generalitat, i “el potencial que té la contractació pública com a tractor econòmic i d’innovació”, afegeix Colet.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram