Al cor de Llefià es demana participació ciutadana. Ajuntament

El passat mes de novembre van començar les obres de la plaça Pius XII set mesos després de que l’Alcalde Jordi Serra es reunís amb les entitats de Sant Antoni de Llefià per acordar dur a terme una sèrie de millores per al barri. Tot i que pugui semblar una bona notícia, des de l’associació de veïns no es mostren gens satisfets perquè el govern municipal no ha comptat amb ells per decidir el disseny de la plaça; ni tan sols van poder consultar els plànols de les obres.

Durant la trobada amb les entitats de Llefià el 22 d’abril, Serra va comprometre’s a convertir la plaça en un “parc infantil i zona d’esbarjo abans de final d’any”. Les obres, però, finalitzaran al febrer i el disseny final és el d’una plaça dura, és a dir, de ciment i sense àrees on puguin jugar els infants (molt menys costosa de mantenir que una parc lúdic). Per aquesta raó, les 21 entitats que van reunir-se amb l’Alcalde a l’abril s’han sentit excloses i pensen que la seva opinió no ha estat considerada pel consistori, com explica a Línia Badalona Toni Flores, tresorer de l’AV de Sant Antoni. A part de reivindicar més equipaments, també reclamen “participar en aquests projectes com a entitats representatives del veïnat”.

L’Associació de Veïns també denuncia aquesta manera de procedir de l’Ajuntament en les obres de la plaça de l’Amistat i del futur Centre Cívic de la Torre Mena. Segons Flores, quan els van presentar el projecte de la plaça de l’Amistat “ja estava tot decidit”. Quelcom semblant va ocórrer amb la remodelació de la Torre Mena – que finalitzarà al març – i amb la construcció de l’edifici annex que acollirà el Casal de Gent Gran i l’espai per les entitats: els van presentar la idea però no els van donar a conèixer els detalls ni els plànols.

FALTA DE TRANSPARÈNCIA

Cal recordar que al mes d’octubre les entitats de Llefià que s’havien reunit amb Serra van demanar una altra cita amb ell per realitzar un seguiment dels seus compromisos pendents amb el barri (pavimentació de carrers, remodelació de la plaça Pius XII, col·locar bandes reductores de velocitat davant del CEIP Pere de Tera, incrementar la presència policial prop dels instituts per evitar la venta de drogues…), ja que desconeixien totalment l’estat del projecte.

Per la seva part, Serra va declarar que moltes de les reclamacions del veïnat ja s’havien dut a terme i que el nou equipament de la Torre Mena donaria resposta a una antiga reclamació dels veïns. Les entitats van respondre que la veritable reivindicació històrica va estar el manteniment del Centre Cívic i que una de les obres que l’Alcalde assegurava haver finalitzat no s’havia dut a terme realment. Per tot plegat, les entitats van prendre la paraula en Ple Municipal del 30 de novembre i van demanar, un altre cop més, per l’estat de les obres.