Foto: Mariona Sanz

Deixem enrere les eleccions catalanes i a l’horitzó ja comencen a treure el cap les municipals. Com a la resta de Ca­ta- ­lunya, el 28N ha reforçat a Con­vergència i Unió, que a Badalona va guanyar per segona vegada a la seva història, i al Partit Popular, que va aconseguir els millors resultats en unes autonòmiques a la ciutat. L’altra cara de la moneda, el PSC, que va obtenir la xifra més baixa de vots a Badalona en unes eleccions municipals o catalanes des del restabliment de la democràcia, i Esquerra Republicana que va perdre gairebé la meitat de suport electoral en relació a ara fa quatre anys. Només ICV-EUiA i C’s van mantenir registres semblants als de 2006, mentre que la irrupció de la xenòfoba Pla­taforma per Catalunya i de la Solidaritat Catalana per la Independència de Joan Laporta va ser més aviat moderada.

Però, com afectaran els resultats de les catalanes a les municipals? Per ara, l’efecte més immediat és l’estat d’ànims. CiU i PPC tenen la moral pels núvols, els uns preparant el futur govern de la Generalitat i els altres pensant ja en una victòria a les gene­rals de 2012, mentre que PSC i ERC viuen immersos en processos de reflexió interns sobre lide­ratges i programes tot i que, pel que sembla, intentaran posposar els seus respectius congressos a després de les municipals.

Ferran Falcó (CiU), Jordi Serra (PSC) i Xavier García Albiol (PP)

PRECEDENT

Només existeix un únic precedent d’eleccions catalanes prèvies a les municipals, com serà el cas de l’actual cicle electoral. El 2006 el president Maragall va convocar eleccions anticipades pel dimecres 1 de novembre, amb la qual cosa va situar per primera vegada les catalanes abans de les municipals. Llavors el PSC va perdre 7 punts a Badalona en relació a 2003, una pèrdua que van capitalitzar Ciutadans –que competia per primera vegada- i, en menor mesura, ICV-EUiA i CiU. A les subsegüents eleccions municipals, els socialistes van perdre 11 punts respecte els comicis locals de 2003, que van anar a parar a Ciutadans, PP i CiU. Això en termes percentuals, perquè en vots absoluts una part important dels 11.000 i 14.000 vots que va perdre el Partit Socialista a les catalanes de 2006 i les municipals de 2007 en relació a les dues de 2003 van anar a parar a l’abstenció.

Situant-nos ja en l’actual cicle electoral, el 28N ha suposat al PSC una pèrdua de 10 punts percentuals de vot en relació a les eleccions de 2006, un espai electoral que s’han repartit a parts iguals Convergència i Unió i el PP. Com afectarà això a les municipals de l’any vinent? Evidentment, no se sap, perquè els electors segueixen criteris i lògiques diferents segons el tipus d’eleccions.

CAMÍ AL 22 DE MAIG

Excepte el 1979, en què va guanyar el PSUC, els socialistes han guanyat totes les eleccions municipals a Badalona. Intentar mantenir l’estadística i revalidar el càrrec serà el repte que afrontarà per primera vegada l’alcalde Jordi Serra, que va assumir l’alcaldia de mans de Maite Arqué l’abril de 2008. Vistes les tendències, els seus principals adversaris seran Xavier Garcia Albiol, del PP, i Ferran Falcó, de CiU. El primer, la seva projecció pública durant aquesta legislatura ha transcendit la política municipal i ha aparegut als telenotícies de tot l’estat amb la immigració com a reclam; el segon, primer tinent d’alcalde de l’actual equip de govern, voldrà traslladar a l’àmbit municipal els resultats que acaba d’obtenir la federació a les catalanes. Per ICV-EUiA, sigles amb molta tradició a Badalona des dels temps de l’antic PSUC, repetirà Carles Sagués, i per Esquerra, també al govern aquesta legislatura, el candidat serà Miquel Estruch.

Caldrà veure també el comportament electoral dels ‘outsiders’, i les possibilitats que tinguin d’entrar a l’Ajuntament. Per una banda, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), que ja es van presentar el 2007, i per l’altra, les llistes que puguin presentar Plataforma per Catalunya i Solidaritat Catalana per la Independència.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram