La Cremada del Dimoni i la cultura popular són elements centrals de les festes. Foto: Ajuntament de Badalona

Ja són aquí els dies més divertits i esperats de l’any a Badalona: les Festes de Maig. Arribant a la seva 40a edició, aquest homenatge a la cultura i el sarau torna amb novetats i jornades carregades d’activitats per a tots els que vulguin gaudir de Badalona. Així, fins al pròxim 2 de juny, la ciutat està completament bolcada amb la festa.

El base de la Penya, Nicolás Laprovittola, va ser l’encarregat de donar oficialment el tret de sortida a les Festes del Maig amb un emocionant pregó el dia 3 de maig. L’argentí, que ja és tot un emblema de l’esport badaloní, representa l’esperit amb el qual s’han de viure aquests dies tan especials: entregant-se al màxim en cada instant i fent que el nom de Badalona brilli a tot arreu.

D’altra banda, els Gegants també van donar la benvinguda a aquesta preuada època de l’any el passat 4 de maig amb la 36a Trobada de Gegants, que va comptar amb la presència de colles badalonines i d’altres municipis, com Arboç, Terrassa o Reus.

MÚSICA I FOC
Com ja s’ha pogut veure, aquesta edició de les Festes de Maig tindrà un èmfasi molt marcat en els grans noms de l’àmbit musical estatal. És el cas d’Antonio Orozco, que ja va demostrar la seva qualitat vocal el passat 6 de maig al Teatre Zorrilla. Així també ho va fer el dia anterior en el mateix escenari una de les grans veus del flamenc actual, Mayte Martín.

Amb aquest escalfament de luxe, s’arriba al vespre de demà, on encarà pujarà més la temperatura de Badalona amb la Cremada del Dimoni, enguany dedicat a la contaminació de plàstics al mar. Durant la Nit de Sant Anastasi -copatró de la ciutat- es viurà el clímax de les Festes de Maig. Abans del piromusical, tothom podrà participar en l’encesa del foc que engolirà la bèstia. Així, es demanarà al públic que obri les llanternes dels telèfons mòbils per apuntar directament al Dimoni.

Maldita Nerea i Buhos seran els encarregats de mantenir vives les brases durant tota la nit. També hi haurà lloc per al tradicional Ball del Micaco, que farà les delícies dels apassionats del pasdoble, el txa-txa-txa o el vals. D’aquesta forma, la plaça de la Plana serà l’espai ideal per a l’Orquestra Principal de la Bisbal. Però el nivell musical no decaurà gens l’endemà, ja que Chenoa i Tequila ho donaran tot com a grans noms del cartell artístic d’enguany.

CELEBRANT LA DIVERSITAT
Enguany les Festes de Maig estaran clarament marcades per la reivindicació de la diversitat sexual, la igualtat de drets i el respecte a totes les persones, independentment del seu sexe, origen o identitat sexual. Així ho demostra el mocador de les Festes de Maig, amb un característic arc-iris, símbol de la comunitat LGBTI.

En aquesta línia es celebrarà una de les grans novetats de les festes d’aquest 2019, el concert del Dia Mundial Contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia. Així, el pròxim 17 de maig serà una jornada dedicada a aquesta lluita, amb un cartell musical de luxe per a representar-ho. Marta Sánchez, Famous i Ruth Lorenzo seran els abanderats del concert.

TRADICIÓ AMB NOVETATS
Un dels aspectes més lligats a la identitat d’aquesta festivitat és que combina l’estima per la cultura tradicional i la voluntat d’evolucionar i aportar noves activitats. És el cas de l’escape room que es podrà fer al mateix Ajuntament de Badalona. Durant els pròxims 18 i 19 de maig, el despatx de l’alcalde, el Saló de Plens i altres espais de la Casa de la Vila seran un escenari on caldrà resoldre enigmes i reptes per poder-ne sortir. En definitiva, propostes i activitats perquè tothom pugui gaudir de Badalona.