Reparació jurídica Montgat i Tiana

Justícia lliura el document de reparació jurídica a les famílies. Foto: Twitter (@isalvatierra)

Les famílies dels represaliats pel franquisme, residents o nascuts a Tiana i Montgat, van rebre aquest diumenge el document de reparació jurídica. Justícia lliurava a la Sala Pau Casals de Montgat 68 documents, 48 de Montgat i 20 de Tiana, per deixar constància de la nul·litat de les sentències polítiques dels tribunals i consells de guerra franquistes.

“Som aquí per iniciativa dels ajuntaments de Tiana i de Montgat per dir-ho ben alt un altre cop i per fer justícia amb les víctimes d’aquells episodis. La Generalitat considera il·legítims aquells òrgans disfressats de tribunals i nul·les aquelles decisions vestides de sentències”, afirmava Alfons Aragoneses, director general de Memòria Democràtica.

L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, va reivindicar tot l’aconseguit en matèria de drets i llibertats, ja que considera que “el millor homenatge per a les víctimes és tot el que s’ha construït aquests anys a les institucions democràtiques. Som les lluites dels vostres familiars. Heretem l’ambició de la Catalunya de la Segona República per fer una societat millor. Perquè fórem, som, i perquè som serem”.

Per la seva part, l’alcaldessa de Montgat, Mercè Marín, recordava les víctimes del franquisme i a aquelles persones que van patir els camps de refugiats d’Argelers i l’exili.

A l’acte també van intervenir el periodista Enric Canals, que va explicar la detenció de 76 persones als fets de la Porcellana de Baix, i la cantautora Gessamí Boada, que va iniciar i cloure l’acte amb la seva música.