Albiol

Entrada triomfal d’Albiol després de conèixer els resultats del 28M. Foto: Jordi Pujolar/ACN

Si alguna conclusió del 28M es fa evident és que el Barcelonès Nord, durant aquests pròxims quatre anys, serà un territori de majories absolutes. Fins ara, Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià, amb contextos diferents –sobretot a Badalona–, estaven governats pel PSC, però només a Santa Coloma hi havia majoria absoluta. Ara, el domini absolut dels socialistes arriba a Sant Adrià, mentre que l’altra majoria absoluta té un gran protagonista: el badaloní Xavier García Albiol

Albiol guanya per golejada

La sorpresa majúscula de la nit es va viure a Badalona amb els resultats de Xavier García Albiol. No tant per la consecució de la majoria absoluta, que era el principal dubte per molt que el repte fos complicat, sinó per la victòria històrica aconseguida pel popular amb 18 regidors –la majoria absoluta s’obté amb 14– i gairebé el 56% dels vots.

En diferents ocasions, Albiol havia assegurat que estava “molt a prop” de la majoria absoluta i per això va demanar “un últim esforç” a aquelles persones de diferents ideologies per tal que li donessin suport per garantir-se l’alcaldia. De fet, a la porra que els candidats van fer per a l’ACN, Albiol va dir que guanyaria amb 15 regidors.

La força de Parlon

L’idil·li del PSC amb Santa Coloma es prolongarà quatre anys més i a finals de mandat ja seran 36 els anys que la formació política haurà estat al capdavant de la ciutat. Aquesta és la tercera majoria absoluta de Núria Parlon com a alcaldessa en una cita on tenia una cara molt coneguda, la de Gabriel Rufián (ERC), com a rival. Tot i això, ha repetit els 17 regidors del 2019.

Rufián fracassa

Per la seva banda, el candidat d’ERC a l’alcaldia de Santa Coloma, Gabriel Rufián, ha quedat lluny dels resultats esperats a la seva ciutat natal. Rufián es presentava com l’alternativa a Parlon, però finalment no ha pogut evitar la seva majoria absoluta i només ha passat de 3 a 4 regidors.

Cañete, triomfadora

A Sant Adrià de Besòs, feu tradicionalment socialista, l’alcaldessa Filo Cañete aconseguia diumenge la majoria absoluta amb 11 regidors en els seus primers comicis com a candidata. Un gran resultat que es pot titllar d’inesperat perquè la formació vermella necessitava 3 regidors més dels que havia assolit el 2019. D’aquesta manera, el PSC recupera la majoria absoluta que havia perdut el 2011. Des de llavors, només havia pogut governar en minoria. ERC, segona força política, s’esperava poder millorar els 5 regidors, però com a molts altres municipis, la formació republicana ha perdut vots. Els republicans, amb Rubèn Arenas de candidat, s’han hagut de conformar amb 3 regidors.

Salvaterra arrassa a Tiana

Junts per Tiana, l’agrupació d’electors liderada per Isaac Salvatierra tornava a guanyar diumenge les eleccions a Tiana. No només mantindrà l’alcaldia, sinó que governarà amb majoria absoluta. La formació s’ha enfilat fins als 8 regidors dels 13 possibles. ERC, que va ser la segona força el 2019, passa de 4 regidors a 1, una caiguda que coincideix amb l’augment del partit de Salvatierra. Junts per Catalunya, que tenia 2 regidors, ha quedat fora del consistori.

Votrs repartits a Montgat

ERC ha tornat a guanyar les eleccions a Montgat amb 4 regidors, els mateixos que els del PSC. La formació republicana perd un regidor respecte del 2019 que, precisament, els socialistes sumen. Amb Som de Montgat amb 3, Junts amb 3, ECP amb 2 i Valents amb 1, ben segur que hi haurà diverses negociacions per decidir qui governa el poble.