El Ple telemàtic de l’Ajuntament de Tiana celebrat aquest dimarts. Foto: Junts per Tiana

La pluja de retrets i els personalismes van ser els protagonistes d’un Ple de Tiana pujat de to. Després d’un debat que es va allargar fins a gairebé les dotze de la nit, els grups municipals van aprovar aquest dimarts la intervenció de la gestió de la residència Sant Cebrià per “incompliment greu de les obligacions” per part de l’empresa concessionària, que està sent investigada per mala praxi durant la pandèmia. Segons va defensar l’equip de govern, la “desinformació” i la “falta de documentació” no els va permetre actuar abans al geriàtric municipal, on segons l’últim recompte ja s’han produït més d’una trentena de morts.

“Hem sigut transparents en tot moment. No teníem la informació necessària per fonamentar el segrest de la residència”, va assegurar l’alcaldessa Marta Martorell a la sessió celebrada telemàticament. Des del consistori apunten que com a Ajuntament no tenien “capacitat sanitària per saber si les coses s’estaven fent bé” a l’equipament i que es va actuar a principis d’abril quan es van tenir els primers indicis a través dels sanitaris de Badalona Serveis Assistencials (BSA).

La visió de l’executiu local contrasta amb la perspectiva que han manifestat tant l’oposició com diverses famílies del geriàtric. Segons va defensar al Ple el portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, el consistori ha arribat “tard i malament”, ja que creu que els indicis eren suficientment clars com per haver realitzat una inspecció molt abans i així recavar la informació suficient per justificar la intervenció. En aquest sentit, Salvatierra considera que l’Ajuntament hauria d’haver suspès temporalment el servei que estava prestant l’empresa gestora quan el Departament de Salut de la Generalitat els va instar a fer-ho amb la seva resolució del passat 21 d’abril. “Hem perdut un mes com a mínim. Per què no van fer la intervenció des del primer dia?”, va assenyalar el regidor, que va qualificar el procés de “cadena d’errors inexplicables”.

A la sessió d’aquest dimarts, els grups també van acordar amb polèmica la creació d’una comissió d’estudi per investigar el cas. La iniciativa va veure la llum verda després de la renúncia forçada d’un dels membres que n’havia de formar part, en considerar el govern que no podia ser “imparcial” perquè és familiar d’un usuari del geriàtric. El Ple també va ratificar el conveni amb l’AMB pel projecte d’ampliació de l’institut de Tiana.