Un grup dels afectats van muntar un assentament temporal a la rambla del Gorg. Foto: Anton Rosa

L’Ajuntament de Badalona no prorrogarà l’estada en albergs a 40 dels afectats per l’incendi de la nau del gorg el desembre del 2020. Així ho ha comunicat el consistori als mateixos supervivents, que hauran d’abandonar l’equipament on se’ls va allotjar de manera temporal el pròxim dimarts 15 de juny. El govern local sí que manté, però, aquesta ajuda en matèria d’habitatge per a 49 altres persones, que segons l’administració es troben una situació de més vulnerabilitat.

Segons apunta en declaracions a l’ACN el regidor de Serveis Socials, Miguel Jurado, els recursos aportats per la Generalitat s’estan exhaurint i d’acord amb “criteris tècnics” s’ha decidit prioritzar l’ajuda per als més “vulnerables”. D’aquesta manera, les 49 persones que continuen ateses podran allargar l’estada fins al mes de setembre. “Si mantinguéssim l’ajuda per a tots, en un mes s’acabarien els fons”, assegura Jurado.

Des del consistori assenyalen que les 40 persones que dimarts han d’abandonar els albergs tenen una “alternativa” on viure o almenys estan “en condicions de buscar-la”. En aquest sentit, el govern local recorda que durant aquests mesos s’han fet cursos de formació ocupacional, prevenció de riscos laborals i arrelament per normalitzar l’estada d’aquestes persones.

Pel que fa als 49 que mantenen l’ajuda, Jurado detalla que es tracta majoritàriament de joves d’entre 18 i 25 anys i de majors de 55 anys. D’aquests ja n’hi ha nou que han aconseguit un contracte laboral i l’objectiu és fer-los un “acompanyament” durant uns mesos fins que consolidin la seva situació i se’ls pugui donar després una alternativa d’habitatge.

Una altra problemàtica amb què es troba aquest grup de persones és, en molts casos, la falta de documentació. En aquest sentit, s’està tramitant també amb les ambaixades del Senegal i Gàmbia l’expedició de fins a una quarantena de passaports. Dins el col·lectiu també hi ha persones amb problemes de salut, tant físics com psiquiàtrics –dos estan ingressats.