presentació del llibre

Imatge de la presentació del llibre a l’Ateneu Adrianenc. Foto cedida

Que tenen a veure la Guerra del Vietnam i Sant Adrià de Besòs? L’Agent Taronja, una combinació d’herbicides que va ser utilitzat en aquest conflicte bèl·lic pels Estats Units i que va provocar greus malformacions als descendents de les persones exposades a ell. Aquest Agent Taronja també dona títol al llibre de Laura González, ‘La memoria del Silencio Naranja’. “A Espanya hi havia 10 empreses que van fabricar l’Agent Taronja per a aquest conflicte, i una d’elles estava situada a Sant Adrià. Les restes d’aquesta dioxina encara estan present al sòl del municipi”, explica la presidenta de l’Associació Mediambiental Marea Verde.

Un llibre de denuncia

Es tracta d’un llibre autoeditat per l’autora, de 600 pàgines, amb informes, testimonis i més de 900 fotos que expliquen com Sant Adrià “ha estat i és la zona de sacrifici” de l’àrea metropolitana. “El passat industrial al municipi ens ha deixat una herència enverinada sota terra amb la complicitat de les diferents institucions responsables, que han mirat cap a un altre costat i han permès la convivència amb aquests residus contaminants”, afegeix González.

L’objectiu del llibre, afirma l’autora, és conscienciar la ciutadania del greu problema de contaminació que creu que hi ha a Sant Adrià. “Hem detectat una concentració elevada de malalties greus a la zona, però és difícil de demostrar la relació amb la contaminació perquè hi poden influir molts factors. Amb el llibre també m’agradaria aconseguir un estudi epidemiològic de la zona”, conclou González.