Un usuari utilitzant l’aplicació ‘Stop Covid-19’ del Servei Català de la Salut. Foto: Blanca Blay/ACN

El coronavirus està posant a prova el sistema sanitari català. Els hospitals viuen en una constant transformació per poder atendre les persones infectades i ja s’ha hagut de cridar a files professionals amb formació mèdica de diferents àmbits de la salut per pal·liar les nombroses baixes en el personal dels centres. “Haver de veure des de casa tot el que està passant és molt dur”, assegura Margarita González. Aquesta anestesiòloga jubilada no ha pogut reforçar la plantilla de primera línia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona on va estar exercint fins al 2017 perquè per edat entra dins dels col·lectius de risc.

El seu cas no és únic. Diverses agrupacions de metges retirats han ofert els seus serveis a la direcció dels centres sanitaris per ajudar en aquesta crisi. “No podem fer treball d’acció directa, però sí suport telemàtic”, apunta Ramon Coll, president de l’Associació de Metges i Facultatius Jubilats de Can Ruti. Malgrat no poder col·locar-los a les trinxeres, l’Hospital Germans Trias i Pujol va proposar al grup d’antics treballadors de col·laborar amb l’aplicació Stop Covid-19 del Servei Català de la Salut. Aquesta plataforma recull dades sobre l’estat de salut dels ciutadans per tal de poder destriar entre els casos greus que requereixen hospitalització i els malalts que poden passar la quarantena a casa perquè presenten símptomes més lleus.

“Com tota màquina, l’aplicació et dona uns paràmetres, però hi ha d’haver una persona darrera que hi doni sentit. Nosaltres ens encarreguem de trucar i fer aquesta classificació segons el risc”, explica Coll. La iniciativa -que compta amb gairebé un centenar de professionals, molts dels quals ja retirats- pretén alliberar de feina els serveis d’emergències perquè puguin concentrar esforços en els casos més greus.

PRIMERES XIFRES
Des que es va iniciar el projecte, gairebé 1,8 milions de persones d’arreu de Catalunya s’han connectat a l’aplicació i els voluntaris han realitzat prop de deu mil trucades. D’aquestes entrevistes telefòniques, uns 855 casos van ser considerats d’alt risc i almenys 18 pacients van haver de ser traslladats a centres hospitalaris per part del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

“Hi ha molta gent que està sola i molt espantada. De vegades t’entretens més amb persones que saps que no el tenen, però que agraeixen que algú les estigui escoltant”, assenyala González, que és un dels membres de l’agrupació de treballadors jubilats de Can Ruti que gestiona l’aplicatiu. A més, l’anestesiòloga formarà part d’un grup especialitzat de sis extreballadors de l’Hospital Germans Trias i Pujol que des d’aquesta mateixa setmana s’encarregaran d’informar telemàticament les famílies de les persones ingressades al centre badaloní sobre l’evolució dels malalts.

SUPORT LOGÍSTIC
La iniciativa d’incorporar facultatius ja jubilats per tal de dur a terme tasques de suport logístic des de casa també s’ha implantat en altres equipaments sanitaris del Barcelonès Nord, com a l’Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet o el Centre Sociosanitari El Carme de Badalona. En aquestes instal·lacions que depenen de Badalona Serveis Assistencials (BSA), almenys dos extreballadors estan col·laborant amb el personal per tal de fer front a la pandèmia. És el cas de Joan Cunill. Aquest metge es va jubilar l’octubre del 2018 després de prop de quaranta anys treballant al centre. “El millor d’aquesta casa són els seus professionals, és d’elogiar la seva dedicació i predisposició a treballar, no sempre en les millors condicions”, explica.

Des de fa uns dies, Cunill s’encarrega de la categorització dels pacients ingressats tant en el recinte com en les diferents residències assistides pel sociosanitari i també ajuda en la coordinació del trasllat de malalts d’unes instal·lacions a unes altres. “Fem tot el que podem pels pacients i ens sap molt de greu que hagin d’estar aïllats dels seus familiars. Intentem mantenir-los el màxim d’informats i fer videotrucades quan podem”, afirma el metge, que, malgrat la situació, es mostra confiat de guanyar la batalla al virus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram