Directiu, polític i de nou directiu. Societats, hospitals i hòldings han passat per les seves mans. Amb aquest bagatge arriba a Badalona Antonio Ainoza per dirigir Reactivació Badalona (REBASA) i l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació (IMPO). Els seus darrers anys han estat dedicats a la política, com a regidor del Partit Popular a l’Ajuntament de Barcelona. Ara, Ainoza forma part del projecte del PP a Badalona.

L’IMPO i REBASA es fusionaran?

Tindria tot el sentit que es fés, amb l’objectiu d’aprofitar totes les relacions i les sinèrgies que hi ha entre una institució i l’altra. El fet que hi hagi un mateix gerent per a aquestes dues entitats ja marca el camí. Però això són processos administratius més lents, el que sí que començarem a fer és una fusió des del punt de vista operatiu, treballarem tots conjuntament. Unificarem en favor de l’eficàcia i la rendibilitat dos equips humans que fins ara treballaven de manera independent.

Què ha fallat fins ara?

A les dues institucions m’he trobat amb una qualitat humana extraordinària. Coses mal fetes? No, jo prefereixo parlar de les coses millors que podem fer.

Com per exemple?

Hem de promoure l’esperit emprenedor. Cada setmana l’IMPO reuneix unes 25 persones que vénen voluntàriament a les nostres oficines per informar-se sobre què han de fer per muntar una empresa. Nosaltres hem de motivar, donar suport i impulsar aquest esperit emprenedor, perquè a cop de subvenció no aconseguirem posar aquest país en marxa. Ho aconseguirem incentivant la gent a assumir els riscos que significa convertir-se en emprenedor. L’IMPO fa un esforç especial per fer arrelar aquest esperit d’emprenedoria entre la joventut de Badalona, i amb mi al capdavant ho farà encara més.

Quines eines posaran a l’abast dels emprenedors?

En primer lloc, formació. L’emprenedor pot tenir una idea clara d’allò que vol fer, però moltes vegades, si no hi ha una formació adequada, fracassa. Perquè les ganes hi són però els coneixements no l’acompanyen. Després, analitzarem i tutelarem el projecte. Volem estimular permanentment els més joves perquè es converteixin en emprenedors, fent visites a les escoles o als instituts. Els volem fer entendre que no solament es pot ser funcionari, advocat o metge; es pot ser emprenedor, que és més enriquidor i el que aquest país necessita.

I l’atur?

El repte és acabar amb l’atur de Badalona. El nostre objectiu és treballar perquè els desocupats creïn el seu propi negoci o es readaptin i siguin capaços de fer una altra feina. No es tracta simplement de subvencionar-los durant uns anys.

Com es poden ajudar els empresaris i aturats badalonins mútuament?

L’IMPO té una borsa de treball on es recullen les dades de les persones aturades i la fem arribar a les empreses de la ciutat. Però una cosa és evident: hi ha molta més oferta que demanda. Tots els empresaris de Badalona han de saber que quan necessitin un treballador el podran trobar a través de l’IMPO, i fins i tot el podrem especialitzar amb el curs adequat.

Quina és la primera millora que trobaran els usuaris?

L’agilitat. Volem tenir capacitat per donar resposta immediata a la demanda que ens faci l’empresari. És una de les mancances de la majoria d’organismes municipals. Reduirem al màxim la burocràcia a l’hora de tramitar qualsevol permís o llicència d’activitat. Volem convertir Badalona en la ciutat més àgil a l’hora de donar llicències. La gent també notarà que els cursos de l’IMPO seran realment formatius. Aniran adreçats a treure de l’atur als usuaris i convertir-los en cuiner o manyà. No volem que siguin un simple tràmit amb el qual els desocupats han de complir per obligació.

L’Ajuntament vol acompanyar les ajudes socials d’un pla d’ocupació. Hi ha algun projecte en marxa al respecte?

L’IMPO és el braç executor de les mesures polítiques que pren el govern. Encara no s’ha definit de quina manera es farà. El que sí ha dit l’alcalde és que s’ha de donar prioritat a les persones que són de Badalona.

S’ha plantejat alguna mesu­ra en aquesta línia a l’IM­PO?

Potser la persona més qualificada per a un determinat lloc de treball no és de la ciutat. Però si hi ha dues persones amb les mateixes condicions i qualitats, intentarem tenir en compte el seu lloc de residència.

Com té pensat dinamitzar l’edifici del BCIN?

A mi m’agradaria que fós un niu d’activitat diària. A Badalona s’han d’organitzar iniciatives, reunions i convencions perquè tenim el marc per fer-ho. El BCIN és un edifici excepcional. L’hem de convertir en un motor. No hem de veure-hi una reunió cada dos mesos. El BCIN ha d’estar permanentment ple. Com s’aconsegueix això? Doncs amb un acord amb els empresaris i el teixit social de Badalona.

Quina relació té amb la Federació d’Empresaris?

Una relació excel·lent. Tots tenim ganes que l’activitat econòmica de Badalona revifi i que totes aquestes ganes de fer coses es materialitzin. Hem de millorar la situació actual perquè hi ha moltes iniciatives empresarials que estan esperant un escenari millor que el que tenim ara, que és desil·lusionant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram