La residència Ramon Berenguer de Santa Coloma de Gramenet. Foto: Aj. de Santa Coloma

Famílies de fins a onze residències de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat una denúncia conjunta a la Fiscalia contra els centres per una presumpta vulneració dels drets a la salut i a l’atenció sanitària. Entre els geriàtrics que consten en la demanda col·lectiva presentada per la Cooperativa Residències 5+1 hi figura la residència Ramon Berenguer de Santa Coloma de Gramenet.

Segons va explicar divendres en una roda premsa telemàtica la portaveu de la coordinadora, Maria José Carcelén, des de l’inici de la pandèmia no es va donar resposta a la demanda de tests per detectar la malaltia i de material de protecció individual tant pel personal dels geriàtrics com pels mateixos usuaris. Per Carcelén, aquesta falta de recursos va ser una de les principals causes que han acabat provocant l’actual situació “desastrosa i caòtica”.

En aquest sentit, la portaveu també apunta una mala gestió pel que fa al control de la pandèmia, ja que es va optar per aïllar residents dins dels mateixos centres quan no hi havia espais suficients ni l’equipament mèdic necessari, i recalca que la falta de personal s’ha vist agreujada amb les baixes dels treballadors que van resultar infectats per coronavirus.

TRANSPARÈNCIA
Un dels aspectes que recull la denúncia són les nombroses dificultats que han tingut les famílies per poder parlar amb els residents i la poca transparència en la informació transmesa des dels geriàtrics. Segons assenyala Carcelén, les dades i la situació que es transmetia als familiars no era la “real del centre” i considera que hi ha hagut “falsejament” d’informació.

Les primeres onze residències que consten en la denúncia són Bertrán i Oriola; Mossèn Vidal i Aunós; Bon Pastor; Collblanc Companys Socials; Font Florida; Fort Pienc; la Sagrera; Amavir Diagonal; Gràcia; Ramon Berenguer i Venero. En el cas del geriàtric de Santa Coloma, l’Ajuntament ja va demanar a la Generalitat a principis d’abril que prengués mesures urgents per tal de garantir la seguretat de treballadors i pacients en constatar les primeres quatre morts entre els usuaris i el contagi d’almenys la meitat dels interns. A més a més, segons va alertar el consistori, el 65% del personal no podia prestar el servei perquè es trobava de baixa per la malaltia.