Una integrant del personal sanitari de l’Hospital Germans Trias i Pujol a la zona d’urgències. Foto: Jordi Pujolar / ACN

La pandèmia del coronavirus sembla haver dotat els hospitals de vida pròpia. La ràpida propagació de la malaltia ha obligat els centres sanitaris catalans a viure en una constant transformació per poder fer front a l’arribada massiva d’infectats i evitar nous contagis. “Ens estem reconvertint i reformulant cada dia per guanyar nous espais. La idea és poder dedicar la major part possible de l’hospital a pacients amb Covid-19”, explica Vicenç Perelló, director gerent de l’Hospital de l’Esperit Sant.

Aquest centre ubicat a Santa Coloma de Gramenet ha hagut d’adaptar les seves instal·lacions per poder acollir prop d’un centenar de casos positius. Per tal d’aïllar els infectats, la direcció ha habilitat dues plantes senceres i diversos departaments d’urgències només per atendre persones amb coronavirus. Això ha suposat que s’han deixat de tractar patologies quirúrgiques, amb excepció d’aquells casos més greus, i que s’està duent a terme una atenció domiciliaria a pacients amb lesions de menys gravetat que no requereixen un obligat ingrés hospitalari per poder continuar amb la recuperació. “El 90% de les persones que entren aquests dies d’urgències ho fan per coronavirus. Tanmateix, els hospitals només estem atenent casos de pneumònia. Hi ha molts positius que es tracten des de casa”, assenyala Perelló.

El 90% de les persones ateses als serveis d’urgències són possibles casos de coronavirus

A partir d’aquest dijous, a l’Esperit Sant també s’hi deixaran d’atendre parts i urgències ginecològiques. Les pacients que tenien previst donar a llum a les instal·lacions en les properes setmanes seran derivades a l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat). Aquesta decisió no només alliberarà espai i recursos per poder ubicar els nous casos de Covid-19, sinó que alhora minimitzarà el risc de contagi de les embarassades i els petits. En aquest sentit, el centre ja va fer una crida a la ciutadania la setmana passada per tal de recavar material de protecció per als treballadors de manera preventiva. “Estem aplicant restriccions. De moment anem tirant, però no en sobra”, assegura Perelló.

NOUS ESPAIS FORA EL RECINTE
El coronavirus també s’ha fet present a l’altre gran centre sanitari de referència del Barcelonès Nord. A l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ja s’hi han detectat prop de 280 casos de Covid-19. “Nosaltres fa molt temps que portem aquest ritme frenètic i que apliquem plans de contingència, però s’haurà de treballar per habilitar nous espais”, apunten fonts del centre. Aquesta voluntat de trobar instal·lacions fora del recinte on poder continuar atenent els malalts ja s’ha concretat amb un acord amb l’Institut Guttmann, que cedirà dues plantes del seu edifici per poder tractar persones infectades per coronavirus. També s’està negociant la utilització d’un dels allotjaments que la cadena RafaelHoteles té al municipi per realitzar algun tipus d’atenció sanitària encara per concretar i, de cara a principis d’abril, es preveu que es puguin instal·lar uns mòduls de dues plantes al pati interior del centre que inicialment havien de ser per a l’Institut Català d’Oncologia, però que es cediran temporalment a Can Ruti.

280 casos de Covid-19 ja s’han detectat a l’Hospital Germans Trias i Pujol

Pel que fa al material de protecció, des de l’Hospital Germans Trias i Pujol assenyalen que s’està apostant per aplicar un ús racional de les existències de mascaretes i bates, que són reposades tres cops per setmana.

AÏLLAMENT PREVENTIU
Una altra de les iniciatives que ha pres Can Ruti per tal de fer front a la pandèmia ha estat traslladar els serveis de psiquiatra, incloses les urgències, al Centre Assistencial Emili Mira de Santa Coloma de Gramenet i així alliberar espai per tractar els infectats. Aquestes instal·lacions, que depenen de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar (INAD) i que porten temps col·laborant amb l’hospital en diversos àmbits, també han hagut de fer front a una desena de positius per coronavirus. La tipologia de pacients del centre -molts dels 300 usuaris són persones d’edat avançada amb malalties psiquiàtriques o deteriorament cognitiu- obliga a extremar les precaucions per evitar contagis.

“Malgrat que no poden rebre visites ni sortir de les instal·lacions, a algunes plantes van apareixent casos”, explica Víctor Pérez, director de l’INAD. Per evitar la propagació de la malaltia, des de la direcció del centre s’ha apostat per crear una unitat d’aïllament preventiu amb 24 llits i un equip de professionals específic on s’estan ubicant tots els casos confirmats o probables. “Els mantenim aïllats fins que les analítiques surten negatives”, afirma Pérez, que valora molt positivament el funcionament d’aquesta mesura. En cas que un dels usuaris presentés símptomes greus, seria derivat a algun dels dos hospitals de referència. Fins ara, només ha calgut traslladar un pacient, que ja ha pogut tornar al Centre Assistencial Emili Mira.

L’escassetat de material de protecció personal també s’està fent notar en les diferents instal·lacions que controla l’INAD. “De moment va arribant material, però no tot el que voldríem. Si les mascaretes no les podem canviar cada dia es fa cada dos”, assenyala Pérez. El director es reafirma en la importància que la ciutadania es quedi a casa per facilitar la feina dels sanitaris, però creu que hi ha un missatge encara més important que ha de calar en la societat: “Ara mateix, els llocs més perillosos són els hospitals”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram