escola Badalona Port

L’escola Badalona Port fa anys que està en barracons a l’espera del nou edifici. Foto: Twitter (@badalonaport)

La Plataforma Sense Places denuncia que enguany 60 famílies de Badalona s’han quedat sense la plaça que van posar com a primera opció a la inscripció pel curs 2023-2024 pel cicle infantil. La zona més afectada és la 1, que correspon als barris de la Salut i Llefià, on hi ha 33 famílies afectades, més de la meitat del total a Badalona. A la zona dels barris del centre i progrés n’hi ha 18 i les sis restants són de la zona sis, que agrupa els barris del Manresà, Canyadó i Casagemes.

La plataforma, que va crear-se l’any passat, reivindica que aquesta manca de places és un problema estructural que necessita més planificació per solucionar-se. “Hi ha hagut un augment de demanda de places públiques i, en canvi, a la concertada en sobren cada any”, assegura Xavi Ros, un dels afectats. Explica que la Generalitat compta com escoles “públiques” aquelles que reben fons públics, com és el cas de la concertada. El problema, diu, és que per a la majoria de famílies que volen una escola pública pels seus fills, evidentment, no és el mateix.

El procés de la preinscripció

A principis de maig va sortir el número de desempat, una xifra aleatòria que publica la Generalitat i que serveix per ordenar les sol·licituds que tenen les mateixes puntuacions per accedir a un centre, segons alguns criteris. Per exemple, la proximitat al centre o si és una família monoparental. Les llistes definitives sortiran el 12 de juny, però, a finals de maig, els alumnes que encara no tinguin plaça assignada tindran uns dies per si volen incloure alguna altra opció. “Algunes famílies, per por a quedar-se sense plaça al setembre opten per canviar la preinscripció i inclouen una concertada”, explica Ros. En el seu cas, diu, no canviarà les seves eleccions. Assegura, però, que la Generalitat es mostra “dialogant” i intenten donar una solució a cada cas. Recordem que, si el 12 de juny l’infant no té centre, se l’assigna un automàticament. L’assignació, però, es podrà recórrer posteriorment.

Més eleccions i més línies

Una de les solucions que ha adoptat Educació és ampliar les ràtios de les escoles. Una decisió que Sense Places critica perquè “empitjora la pressió del centre i la qualitat de les classes”. La solució, diuen, comença per satisfer demandes històriques com les noves escoles Ventós Mir i Port, així com construir-ne d’altres. Demanen també que s’ampliïn les línies a escoles amb molta demanda i amb espai per acollir més alumnes, com és el cas de l’Artur Martorell. “S’ha de treballar perquè no torni a passar l’any vinent”, conclou Ros.