Hostelma grupp S.A. s’obre mercat a l’Aràbia Saudita per sobreviure a la crisi. Arxiu

El polígon industrial situat al Carrer Guifré, al barri del Gorg, treballa a mig gas enmig d’una gran preocupació entre els seus empresaris per les dificultats de finançament que tenen els emprenedors a l’hora d’obrir un negoci. És el cas d’empreses de serveis i, en especial, dedicades a la construcció. Moltes d’elles es troben immerses en un concurs de creditors, d’altres impulsant un expedient de regulació de la plantilla i moltes d’altres en veure que les possibilitats de creixement cada vegada són més escasses opten per internacionalitzar-se i obrir mercat. És el cas d’Hostelma grupp S.A., dedicada a la hostaleria. Un dels seus fundadors, Elías Oliveras, explica que és “impossible treballar” al mercat espanyol perquè els bancs tenen les “aixetes tancades” i, per tant, “hem hagut de buscar-nos la vida”. Actualment, els seus principals clients es troben al principal país productor mundial de petroli, l’Aràbia Saudita. Després de 22 anys treballant a Badalona, aquesta empresa familiar s’havia consolidat al sector com una firma de prestigi que ha dissenyat cuines d’hotels de la talla del Majestic, o l’Hotel Arts de Barcelona i restaurants de renom com el recent guardonat amb l’estrella Michelin, Dos Cielos, Can Major o Can Ferran. Tot i que Hostelma grupp mai s’han reservat per a cap segment de restaurants es confessen orgullosos de rebre encàrrecs de tota mena, des de la cuina del Parlament Balear fins a la cuina d’un museu de Dakar. “La nostra voluntat és donar un servei integral, de disseny i muntatge de cuines”, detalla un dels fundadors d’aquesta empresa familiar badalonina.

D’ençà el 2009 d’Hostelma grupp S.A. havia experimentat un retrocés de comandes, segons explica, Oliveras. “Teníem molts clients amb ganes de fer coses, d’obrir nous negocis però a l’hora de la veritat no tenien prou crèdit per finançar-se. Al final, hem tingut la sort de moure’ns i aconseguir la fabricació, disseny i manteniment de diverses cuines d’una cadena de restaurants que opera als aeroports de la zona.

LEGISLACIÓ INTERNACIONAL

Una de les dificultats per moltes empreses que volen obrir-se camí, a banda de la barrera idiomàtica, és la legislació internacional a l’hora d’homologar productes o, en el cas, d’Hostelma, les normatives d’higiene alimentàries a l’hora de construir cuines. A l’Aràbia tenen un model molt semblant al dels Estats Units, molt diferent a l’europeu. Elías Oliveras relata que viatjarà fins allà la setmana que ve el seu cap de taller i ell per acabar d’ajustar petits serrells de normativa perquè les cuines comencin a funcionar però reconeix que ara mateix ningú ho té fàcil per treballar i ‘toca fusta’ perquè no acabi com altres empreses del sector: tancant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram