El barri de Sant Roc es on més actuacions té el Consorci. Arxiu

El Consorci Badalona Sud és l’ens que es dedica a la millora dels barris de la zona sud i treballa per garantir el desenvolupament i el futur de les persones que hi viuen. La seva feina és primordial en uns barris amb especials problemes d’exclusió social i atur, i que necessiten d’ajudes com la del Consorci per impulsar programes de cohesió social a partir, sobretot, de l’educació i formació dels més petits.

La crisi ha arribat a tots els sectors de l’economia i els programes de desenvolupament econòmic no en són cap excepció. El Consorci Sud ha vist reduïdes un terç les aportacions directes de l’Ajuntament, de 750.000 euros a 500.000, i està a l’espera de saber què passa amb els 341.000 euros que ha rebut aquest any d’aportacions directes de part de la Generalitat.

Miquel Dosta, gerent del Consorci Badalona Sud, ha deixat clar, no obstant, que la retallada pressupostària no afectarà als grans projectes socials de caràcter estratègic. Es refereix essencialment a les dues principals línies de treball del Consorci. Una, el suport als menors i a les seves famílies, per mirar de reduir el fracàs escolar i l’absentisme, i l’altra, el foment de l’ocupació. Dosta entén que aquestes dues línies d’actuació són vertebrals per assolir l’objectiu de promoure el desenvolupament dels barris i la cohesió social.

En canvi, a on sí que afectaran aquestes retallades serà en la partida d’inversions complementàries, és adir, aquelles que serveixen per reforçar les actuacions principals a partir d’accions de sensibilització i dinamització, o infraestructures, com el número de carpes, taules i cadires de, per exemple, una fira d’entitats.

Dosta admet que ja estaven mentalitzats que les retallades els acabarien afectant també a ells, i ara estan a l’espera del que decideixi el nou govern de la Generalitat. La voluntat seria que creixés l’aportació, però essent realistes ja estarien satisfets si aconsegueixen mantenir la mateixa aportació pactada amb l’executiu sortint.

COFINANÇAMENT

Amb tot, la retallada pressupostària obligarà a repensar vies de finançament i una de les fórmules que més practicaran i que, de fet, ja han començat a intensificar és el cofinançament amb d’altres entitats i empreses que actuïn en àmbits semblant als barris de Badalona Sud, com podria ser, per exemple, la Creu Roja.

La idea és sumar esforços i sinergies amb d’altres entitats socials, i buscar empreses que col·laborin per responsabilitat social amb els projectes que pensa desenvolupar el Consorci. Aquesta serà una de les diferències que deixarà la crisi, que fins ara el Consorci endegava projectes per si mateixos i ara potser s’haurà de posar d’acord i sumar esforços amb altres entitats.

El Consorci Badalona Sud promou el desenvolupament econòmic i la cohesió social dels barris de Sant Roc, el Remei, Artigues, Congrés i la part habitada de la Mora.