Burgos i Sancho en la presentació del llibre a Can Sisteré. Foto: @JesusSanTe

El periodista i historiador colomenc Rafa Burgos va presentar la setmana passada el seu últim llibre Els amos del passeig de Gràcia al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré. L’acte va comptar amb la participació d’Antoni Sancho, arquitecte jubilat i un dels membres de la Plataforma Salvem el Barri Antic, i va girar entorn de la gentrificació i al paper que juguen en la repartició del poder nous actors com els fons d’inversió.

La presència de Sancho va posar inevitablement sobre la taula la problemàtica de la reforma del nucli antic del municipi i els paral·lelismes -salvant les distàncies- que es poden establir en l’evolució històrica del passeig de Gràcia fins a convertir-se en el “quilometro zero” de la gentrificació, en paraules de Burgos. “Santa Coloma té el mateix problema que Barcelona, però a una altra escala”, assegura el periodista en declaracions a Línia Nord, on apunta que les pressions per part de les immobiliàries i dels fons d’inversió són comunes arreu del territori.

Burgos considera que en ciutats tant “tensades urbanísticament” com el municipi colomenc és necessària una “sensibilitat” per part de les corporacions municipals per evitar que els interessos privats marquin el full de ruta i les polítiques. “Hem de ser autocrítics i posar pressió als nostres representants polítics per fer valer el poder públic”, conclou el periodista, que també veu altres exemples del poder dels interessos privats en casos com el Marina-Besòs o el pla urbanístic de les Tres Xemeneies de Sant Adrià.