Sessió extraordinària del Ple per aprovar el cartipàs, aquest dimarts. Línia Badalona

El Partit Popular ha aconseguit aprovar el cartipàs municipal que ha elaborat per als propers quatre anys. La principal mesura del nou govern local ha estat la de reduir el nombre i els sous del personal de confiança de l’Ajuntament. D’aquesta manera, s’estalviarà mig milió d’euros cada any (més de dos milions en tot el mandat) gràcies a la reducció dels càrrecs de confiança de 48 a 39 i una mitjana d’un 10% dels seus sous. A més, es redueixen les tinences d’alcaldia de 9 a 4. La Regidora de l’Àmbit de Govern, Maritxu Hervás, va assegurar durant la sessió extraordinària del Ple, aquest dimarts, que “mai a la història de la ciutat hi hagut un descens tan important del nombre i de les retribucions dels càrrecs de confiança, mai hi hagut una voluntat tan clara i ferma de produir estalvi”. A més, els sous de l’Alcalde i dels regidors es congelen. Garcia Albiol assegura que aquestes retribucions són inferiors a les que marquen les entitats municipalistes. Durant la presentació del cartipàs, Xavier Garcia Albiol va explicar que amb el que s’estalviïn es podran finançar ajudes com les beques menjador o la gratuïtat dels llibres de text. Sobre aquesta qüestió, Albiol va assegurar que s’hi està treballant per comprovar si cal modificar alguna partida o buscar finançament d’un fons extern però que el compromís “va a missa”.

La reducció dels càrrecs de confiança ha estat ben vista per ICV-EUiA i CiU (tot i que els nacionalistes recorden que la promesa del PP era reduir-ne un 35%). El PSC, però, creu que aquesta rebaixa del personal farà que el PP tingui més càrrecs de confiança que els socialistes en l’anterior mandat.

DE 8 A 6 DISTRICTES

Pel que fa a la nova reordenació territorial de Badalona, el cartipàs del PP redueix els districtes de 8 a 6. Els principals canvis són el retorn del barri del Progrés al Districte 1, que gestionarà Mercè Rius (CiU), la unió dels districtes 2 i 8 en un de sol, de la mateixa manera que els dos que formaven la Salut i Llefià, que ara només en serà un (Districte 4). L’altre canvi és el traspàs de la Mora i el Congrés al districte que inclou el Gorg, Can Claris i el Raval (5), deixant sols els barris de Sant Roc, Artigues i el Remei (6).

Tot i que CiU i ICV-EUiA veuen amb bons ulls la reducció del nombre de districtes, estan d’acord en què cal establir quines són realment les seves competències. Proposen crear una comissió on, a banda dels grups polítics, hi estiguin representats els veïns. Durant la sessió plenària, l’Alcalde va anunciar que es crearà aquesta comissió on es pugui debatre quin ha de ser el model de districte i va agrair la predisposició dels grups de l’oposició per arribar a un consens per aprovar la nova organització municipal. El grup municipal del PSC es va manifestar en contra dels canvis en els districtes.

RETRETS DEL PSC

El Ple extraordinari d’aprovació del cartipàs municipal va comptar amb un elevat nombre de retrets del PSC, la majoria cap als grups de l’oposició. El president del grup municipal socialista, Jordi Serra, reiterava dolgut que li “sap greu quedar-se sol votant en contra d’una proposta que és una exageració i un abús per part d’un govern en minoria”. Serra assegurava que es perdia “l’oportunitat de demostrar que l’oposició és més que el govern”. Dirigint-se al PP, Serra afirmava “si els dos grups de l’oposició s’abstenen, els felicito perquè hauran trobat el consens però no pas amb nosaltres”.

L’exalcalde de Badalona va posar especial èmfasi en les empreses municipals. Els socialistes retreuen a CiU que hagi permès que el PP gaudeixi de dos terços de les responsabilitats als organismes municipals, tot i trobar-se en minoria. L’Alcalde, però, va demanar coherència al PSC ja que, segons afirma, el mandat anterior, quan el PP era a l’oposició, també tenien poca representació en les empreses municipals. Albiol es dirigia a Jordi Serra assegurant que “aquesta falta de respecte a la majoria l’hem après de vostès”.

VEÏNS ENFADATS

Al mateix temps, una desena de veïns d’Artigues, Sant Roc i el Remei van mostrar la seva disconformitat amb la nova reordenació dels districtes. Segons asseguren, treure la Mora i el Congrés provocarà més marginalitat a la zona sud de la ciutat. Els veïns aixecaven pancartes que deien “no volem exclusió, volem compromís i solució”.

<