Stop Crematori va convocar dilluns la quinzena cassolada en un any i mig. Foto: Línia Nord

El rellotge no juga a favor dels contraris a la construcció del tanatori i el crematori al barri de la Catalana. L’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per concedir els permisos i llicències necessàries perquè la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Tanatori del Litoral pugui construir el complex i iniciar l’activitat.

A finals de mes acaba el termini perquè les parts interessades -principalment la plataforma Stop Crematori- presentin les seves al·legacions a l’atorgament de la llicència d’activitats a l’empresa i, paral·lelament, l’Ajuntament ha tornat a posar la pilota a la teulada del Consell Comarcal per buscar una via que permeti aturar el procés. El Consell és el propietari majoritari de la parcel·la on s’ha d’ubicar el complex funerari i al Ple municipal de dilluns l’alcalde, Joan Callau, va argumentar que l’única manera d’evitar-ne la construcció és revertir la venda, feta el 2015 a través d’una subhasta. El batlle es va comprometre a traslladar la proposta al Consell Comarcal, que de manera informal ja hauria mostrat el seu escepticisme envers aquesta possibilitat.

De fet, no és el primer cop que l’Ajuntament es planteja frenar el crematori per la via contractual. Al maig de l’any passat, el Ple aprovava una moció que instava a “deixar sense efecte” la clàusula que inclou el forn en el projecte de tanatori. Una mesura que necessàriament havia de comptar amb el suport del Consell Comarcal i el vistiplau de Tanatori del Litoral. Les converses entre els tres actors havien de ser fiscalitzades per Stop Crematori, integrada en la comissió de seguiment de les conclusions. La plataforma, però, no ha rebut mai cap aclariment sobre les converses mantingudes entre les administracions i l’empresa.

Abans que Callau posés sobre la taula la possibilitat de revertir la venda, Tanatori del Litoral ja va avisar el consistori que si el projecte no tira endavant tal com està plantejat exigiria una compensació econòmica a l’Ajuntament per valor de 5,7 milions d’euros. Els diners que la UTE hi hauria invertit fins ara, segons els seus propis càlculs.

MÉS MOBILITZACIÓ
Mentre Callau llançava la seva última proposta, a la sala de Plens encara se sentia el repic de cassoles a la plaça de la Vila. La plataforma Stop Crematori sap que una mobilització potent és clau per intentar frenar el crematori, i per això va convocar dilluns una nova cassolada, la quinzena en un any i mig. Hi van participar unes 150 persones, que repetien consignes com “stop crematori” o “aquest poble no és un abocador”.

Les concentracions es repetiran els últims dilluns de cada mes, coincidint amb les sessions plenàries al consistori i Stop Crematori es planteja convocar una gran manifestació que recorri els carrers del municipi. “És molt important donar suport a qualsevol acció que es dugui a terme”, demanava als veïns dilluns un dels portaveus de la plataforma, Pedro Sánchez. Ahir Stop Crematori va aconseguir aplegar una bona xifra de persones a la plaça de la Vila però caldrà veure si aquest és el seu sostre de vidre pel que fa a la capacitat d’arrossegar la ciutadania. Si és així, prendran molta més importància les altres estratègies plantejades per frenar el complex funerari. Fonts de la plataforma admeten a Línia Nord cert desconcert davant la darrera proposta de Callau i reconeixen que en desconfien. “Quan van tenir l’oportunitat de negociar, no ho van fer”, diuen.

CONTENCIÓS ADMINISTRATIU?
D’altra banda, la plataforma manté viva la possibilitat de recórrer als tribunals, denunciant l’Ajuntament si aquest finalment tira endavant l’entrega de llicències d’activitats i el permís d’obres.

La decisió de presentar un contenciós administratiu és en mans d’un equip jurídic contractat per Stop Crematori, que en els pròxims dies definirà la viabilitat d’aquesta opció.

Sigui com sigui, si la mobilització, la revisió contractual o la via judicial no ho impedeixen, Sant Adrià estarà més a prop de tenir un tanatori i un crematori.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram