» Badalona supera el límit recomanat per l’OMS en diversos dels agents contaminants de l’aire
» La qualitat de l’aire de l’àrea de Barcelona, on s’hi inclou la ciutat, és la pitjor de tot el país

Les imatges de Paris sota una immensa cortina grisa dels últims dies han estat motiu de preocupació per als habitants de la capital francesa. La contaminació atmosfèrica en les àrees metropolitanes és cada cop més freqüent i més alertant. Els ecologistes ja fa temps que alerten que aquest és un dels problemes més greus que hi ha al món, però també a casa nostra, on l’aire que respirem dia a dia dista molt del que seria recomanable i saludable.

Un informe de l’organització Ecologistes en Acció sobre la qualitat de l’aire el 2012, revela que a tot Catalunya es van superar els valors anuals i diaris recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de diverses partícules contaminants, i en algunes estacions de mesura també els límits legals. Les pitjors dades, a més, es van recollir a l’àrea de Barcelona, on s’hi inclou també la ciutat de Badalona.

La Comissió Europea ha elaborat una legislació que regula i estableix límits legals en els valors de concentració de diòxid de carboni, diòxid de nitrogen (NO2), partícules fines en suspensió a l’aire (PM10 i PM2,5), ozó troposfèric (O3) i diòxid de sofre (SO2), les substàncies contaminants més presents a Catalunya. A banda de la regulació legal, l’OMS també marca uns límits, més exigents, sobre els nivells de contaminació de l’aire. Les partícules i agents contaminants són substàncies molt nocives, ja que s’inhalen amb la respiració i poden provocar problemes respiratoris. Segons diversos estudis europeus, a l’Estat hi ha unes 20.000 morts prematures per la contaminació de l’aire. Per això l’OMS cataloga la pol·lució com un agent cancerigen, sobretot de pulmó.

DADES NEGATIVES

A Badalona hi ha diverses estacions que mesuren els agents contaminants de l’aire. Cada any l’Ajuntament el·labora un informe on es recullen aquestes dades. El darrer disponible, del 2012, revela que, tot i que no se superen els límits legals, sí que se sobrepassen els valors recomanables, tant per a salut com per a la protecció dels ecosistemes.

És el cas de l’NO2, que tot i que s’ha reduït en els últims anys, i el 2011 i 2012 ja es troba per sota del valor recomanat per a la salut humana, de 40µg NO2/m3, la mitjana de 37 µg NO2/m3 encara és molt superior als valors recomanats per a la protecció dels ecosistemes (20µg NO2/m3). Aquestes dades demostren que hi ha un estancament i que l’evolució de la reducció de la contaminació no és la desitjada.

Tampoc evoluciona correctament la disminució de concentració de PM10, ja que en les diverses estacions on es mesura aquesta partícula, es va superar la mitjana anual recomanada per l’OMS. També va superar els límits saludables per aquesta organització la concentració d’O3.

Aquestes dades, sumades a les encara més negatives que es registren a municipis propers com Sant Adrià i Santa Coloma, col·loquen Badalona dins el grup de ciutats amb una pitjor i més alarmant qualitat de l’aire del país.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram