El passeig de Sant Joan de Barcelona es va omplir a vessar de manifestants a favor de la República Catalana. Foto: ANC (G. Peñarroja)

Arribava envoltada d’un clima d’incertesa. Ningú s’atrevia a assegurar que tornaria a ser un èxit. “La gent està cansada”, s’assumia col·lectivament. Però el carrer, un cop més, va respondre. I la Diada va ser, de nou, un clam independentista multitudinari.

Prop d’un milió de persones –800.000 segons les policies locals, més d’un milió segons els organitzadors– van concentrar-se aquest passat diumenge a Barcelona, Salt, Tarragona, Lleida i Berga sota l’eslògan ‘Endavant, República Catalana’. Concretament, a Barcelona, on també estaven cridats a mobilitzar-se els ciutadans del Barcelonès Nord, 540.000 persones van omplir el passeig de Sant Joan de ‘batecs’ a favor de la República Catalana, entre ells l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i la de Montgat, Rosa Funtané.

Sota un sol de justícia, els manifestants, una vegada més de totes les edats, van intentar executar una performance que, a diferència d’anys anteriors, va ser poc lluïda. Ni la metàfora –milers de punts bategant alhora– ni la música escollida van ajudar a aconseguir-ho. Al final, de fet, el tradicional crit d’independència va acabar funcionant millor, injectant èpica a una concentració que, això sí, va ser menys nombrosa que les d’anys anteriors.

Curiosament, la xifra d’enguany –prop d’un milió– s’assembla molt a la d’1,1 milions de persones que van protestar el 2010 per la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, la manifestació ‘mare’ del procés. La d’enguany es presentava com la definitiva, la de la culminació del camí. De fet, molts manifestants van sortir al carrer diumenge esperançats que així sigui. “No estem cansats, estem impacients”, deien molts, recordant les cinc Diades massives que han tingut lloc en els últims anys.

“Estem a punt”, clamava el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, en el moment dels parlaments finals. “El procés només pot acabar bé si acaba a les urnes. No dubtem que el Govern i el Parlament sabreu escollir el com i el quan”, afegia. El debat sobre si això s’ha de traduir en un referèndum o en unes eleccions constituents ja ha començat. I, mentrestant, la nova Diada multitudinària ja és història.

 

Badalona recorda els refugiats
i Rufián visita Sant Adrià

A banda de desplaçar-se a les multitudinàries manifestacions descentralitzades de diumenge, els veïns del Barcelonès Nord també van viure la Diada a casa seva. A Badalona, dissabte es va celebrar per primera vegada l’acte institucional davant del Pont del Petroli. L’acte també va servir per recordar les víctimes badalonines del setge de Barcelona de 1714, així com totes les víctimes de guerres i persones refugiades.

D’altra banda, a Santa Coloma el protagonisme va ser per a l’ofrena floral a la plaça de la Vila, durant la qual va haver-hi actuacions dels Castellers de Santa Coloma i els Laietans de Gramenet.

Mentrestant, a Sant Adrià dissabte tot el protagonisme va ser per al diputat d’ERC al Congrés espanyol, Gabriel Rufián, que va assistir al dinar de germanor que organitzava el partit a la ciutat en el marc de la Festa Major.

Rufián va aprofitar per criticar el pacte entre PP i Ciutadans a l’Estat i per retreure al PSOE que “no accepti el dret a decidir”. A més, el diputat republicà va instar els comuns a “sumar-se a la República Catalana”.