59.181.702 euros. Aquest és el dèficit que l’Ajuntament de Badalona preveu per a aquest any i que s’haurà de retornar en un termini de 3 anys. I a això li hem de sumar els 112 milions de deute a llarg termini, que correspon al finançament de grans operacions. Això és molt? El PSC, partit al capdavant de l’anterior mandat, li treu ferro a l’assumpte: “la situació financera de l’Ajuntament és millor que la de molts altres ajuntaments d’Espanya”, ha dit el socialista Francesc Serrano. I ha afegit: “Badalona encara té capacitat per endeutar-se”. El PP considera, però, que la situació és força delicada: “només per obrir les portes de l’Ajuntament hem de pagar més d’onze milions d’euros anuals”, deia el responsable d’Hisenda i Recursos Interns, Ramón Riera, dimarts, durant la presentació d’aquestes xifres.

Són 11.124.000 euros anuals corresponents a diversos deutes acumulats que s’han de pagar sens falta abans que acabi el mandat. La xifra representa prop del 8 % del pressupost anual municipal, un fet que, segons els populars, hipotecarà l’acció de govern dels propers quatre anys. Tant és així, que un dels anuncis que va fer Albiol tot just prendre el càrrec, encarregar una auditoria a l’Ajuntament, no es podrà dur a terme perquè “no hi ha diners”. Sí que es farà, però, a algunes empreses i àrees municipals.

Per fer front a aquesta situació, Riera ha anunciat que, des d’ara i fins al 31 de desembre, s’intentarà restringir la despesa el màxim possible i s’elaborarà un pla de sanejament. Per als pressupostos municipals de 2012, el govern aplicarà unes retallades d’entre un 8% i un 12 % a totes les àrees de l’Ajuntament. Garcia Albiol ha explicat, però, que es tindrà “especial sensibilitat” amb les regidories de serveis socials i seguretat, dues de les prioritats dels populars.

La despesa derivada de la pròpia infraestructura municipal és una de les preocupacions d’alcaldia. “No és normal que l’Ajuntament hagi de pagar 70.000 euros mensuals en lloguers quan hi ha locals de propietat municipal que estan buits”, assegura Albiol. L’Ajuntament també aplicarà diverses mesures per controlar les despeses derivades dels consums de llum, aigua, gas o telèfon. “L’Ajuntament tenia més de 300 telèfons mòbils”, exclamava Albiol durant la presentació de la situació financera de la ciutat. L’alcalde es planteja, fins i tot, reduir la freqüència amb la qual es netegen els despatxos dels regidors.

L’ajuntament vol fer un seguiment de les subvencions que s’atorguin a les entitats de la ciutat, amb l’objectiu de comprovar si són proporcionals a la finalitat que persegueixen. També reduirà el número d’organismes autònoms i empreses municipals.

VALORACIÓ POLÍTICA

Tot i que durant la presentació d’aquestes dades Xavier Garcia Albiol va repetir que no es tractava de valorar les xifres, ho va haver de fer davant la pregunta dels periodistes. “Quan es veuen segons quins números, les paraules sobren. Si estigués en la situació d’altres persones m’estaria calladet i amagat una temporada”, ha dit l’alcalde. Riera ha afegit que “alguna cosa no s’ha fet bé en l’elaboració del pressupost vigent, ja que al mes de març ja no es podien pagar algunes factures”. “S’ha acabat la festa”, sentenciava Riera, i aclaria: “La festa és tot allò sumptuari i innecessari”.

El PSC critica que el PP hagi fet pública una xifra que inclou la previsió de dèficit fins a finals d’any. El regidor socialista Francesc Serrano considera que una bona gestió podria fer variar aquesta dada. Serrano ha explicat que l’anterior govern ja havia reduït el deute municipal uns 20 milions d’euros durant el 2010 i que tenia previst reduir-ne 20 més al 2011. Segons els socialistes, ja tenien emparaulades diverses entitats financeres. Un fet que, segons el PSC, demostra la solvència de l’Ajuntament.

Per la seva banda, Convergència i Unió considera que “l’anunci del PP arriba cent dies tard, perquè aquestes xifres ja es coneixien”. Ho ha dit el president del grup municipal de CiU, Ferran Falcó, qui afirma que les mesures que ha presentat el govern no són suficients per afrontar el dèficit, i si ho fossin, serà perquè “la situació no és tan greu com diuen”. “L’alcalde ha promès que abaixarà els impostos, i això es contradiu amb la dramatització amb que s’han presentat aquestes dades”, sentencia Falcó. Recorda, també, que totes les administracions es troben en una situació difícil.

Des del grup municipal d’ICV-EUiA asseguren que no estan sorpresos per les xifres presentades pel PP. Segons el president del grup, Carles Sagués, durant els darrers quatre anys de mandat, mai havien votat a favor dels pressupostos perquè consideren que “hi havia partides inflades per fer quadrar els números”. Sagués s’ha mostrat a favor de qualsevol proposta de racionalització de la despesa municipal, sempre i quan se’ls hi presenti de manera més concreta l’aplicació de les mesures d’estalvi i aquestes no afectin als serveis socials.