JxCat no descarta pactar per “barrar el pas a la dreta” i els comuns advoquen per “convèncer” el PSC. Ciutadans, en canvi, creu que augmentarà el “vot constitucionalista” per “la mala gestió” de Sabater.

 

David Torrents (JxCat)

“Farem un equip que alliberi els pisos ocupats i els posi
en lloguer públic: els pisos de la banca han de ser públics”

Aquests darrers quatre anys, l’Ajuntament de Badalona ha tingut dos governs municipals diferents. Quin considera que ho ha fet millor?
Pel que fa a la gestió, els socialistes, però no per haver fet meravelles. El govern de Guanyem va expulsar el talent i els processos participatius no arribaven a concretar-se.

Si després del maig formés part del govern municipal, quina seria la primera decisió que s’hauria de prendre?
Consensuar objectius clars de ciutat i transformar l’organització municipal per fer-la eficient i que doni respostes reals als problemes reals de la gent. L’Ajuntament ha d’impulsar la creació de riquesa i la millora de la ciutat, no frenar-la. Ni socialistes, ni PP, ni Guanyem se l’han cregut mai.

Què proposa per solucionar el greu problema d’accés a l’habitatge que hi ha al municipi?
Col·laborar amb la Generalitat en la creació i gestió de l’habitatge públic. Regularitzar les ocupacions il·legals (ni fomentar-les, ni inflar la problemàtica). Constituirem un equip que en el mínim temps possible alliberi els pisos ocupats i els posi en lloguer públic. Tots els habitatges de la banca i dels fons voltors han de passar a patrimoni públic. Això sí que és fer República: fugir de la demagògia i treballar per la justícia i la igualtat d’oportunitats.

Què hauria de fer el pròxim govern municipal per solucionar els problemes que pateixen els centres educatius públics de la ciutat?
No enganyar! No es poden cedir solars inservibles per construir escoles i després reclamar quan l’Ajuntament no ha fet bé la feina. L’Ajuntament no pot oblidar les seves obligacions. Cedirem els terrenys que calgui per fer les escoles i reclamarem a Ensenyament que compleixi. No serem un interlocutor dòcil per a la Conselleria. Cal millorar les ràtios de professorat, especialment en les zones de més dificultats socials. Afrontarem l’absentisme escolar, que castiga les zones més febles socialment.

Guanyem i ERC concorreran a les eleccions conjuntament. Si aquesta coalició, finalment, acaba sent la més votada, li donaran el seu suport?
Els nostres valors són la democràcia i la convivència. Per tant, podem donar suport a un pacte que barri el pas a l’extrema dreta. Amb tot, pensem que la llista més votada serem nosaltres. Esperem que les altres llistes democràtiques siguin capaces de donar-nos suport.

 

Aïda Llauradó (Badalona en Comú)

“Els enfrontaments entre Guanyem i PSC van ser nefastos
per aconseguir l’estabilitat que necessitava la ciutat”

Han decidit no sumar-se a la candidatura conjunta amb els partits que formaven l’anterior govern municipal. Quin és el principal motiu d’aquesta decisió?
Fa quatre anys, els tres partits de l’anterior govern municipal es van presentar per separat. Badalona en Comú Podem és una nova candidatura a on participen persones a títol individual i altres provinents d’ICV, EUiA i Podem. Som la garantia que les diferents sensibilitats d’esquerres ens posem d’acord en un nou govern progressista.

En què es diferenciarà la seva proposta municipal de la que puguin fer Guanyem i ERC conjuntament?
Som l’únic espai que defensem una democràcia de qualitat basant-nos en el diàleg i l’entesa entre totes les forces progressistes de Badalona. No posarem en joc un govern d’esquerres per picabaralles alienes als problemes de la ciutat. Serem la punta de llança d’un pacte per a la modernització i l’eficiència de l’administració de l’Ajuntament de Badalona, per sortir de la paràlisi del govern actual.

Creu que els ciutadans tindran clar amb qui es presenta, finalment, Podem?
No hi ha cap dubte que Podem Badalona forma part de la nostra candidatura. Sumem perfils de diferents barris de la ciutat, diferents experiències, on predominen les dones i les persones joves, moltes amb experiència de govern. Cap de nosaltres viu professionalment de la política.

Què s’hauria d’haver fet diferent des de l’anterior govern per evitar la moció de censura que el va fer caure?
No s’hauria d’haver presentat una qüestió de confiança per part de l’anterior alcaldessa. En segon lloc, el govern de Guanyem, ERC i ICV-EUiA governava en minoria i necessitava el suport del PSC. Els enfrontaments entre Guanyem i el PSC van ser nefastos per aconseguir l’estabilitat que necessitava la ciutat. A causa d’això, no s’han pogut acabar molts projectes iniciats per l’anterior govern.

Creu que el PSC estarà disposat a tornar a fer possible un govern d’esquerres si no el lidera Pastor?
Això ho han de respondre ells, però recentment han decidit pactar amb el PP i Cs per tenir l’alcaldia amb l’únic objectiu de fer campanya electoral utilitzant els recursos públics. Nosaltres farem tot el possible per convèncer-los que no tornin a pactar amb la dreta. El que tenim clar és que som l’única garantia per aconseguir un govern progressista, plural i estable.

 

Juan Miguel López (Cs)

“El vot constitucionalista creixerà a les eleccions i
PP-PSC-Cs podrien passar de 15 regidors a 16 o 17”

Ciutadans va donar suport a la moció de censura que va permetre la investidura del candidat del PSC, Álex Pastor. Al gener, però, Cs va abandonar la regidoria del districte 2. Va ser un error donar suport al PSC?
Vam ser clau en el canvi de govern municipal. Hi havia un govern radical que va abandonar els barris i només es va preocupar pel procés independentista. I no vam abandonar el nou govern a la seva sort l’endemà, com va fer el PP. Cs va treballar lleialment amb el PSC en la regidoria del districte 2, lluitant, per exemple, per una nova biblioteca a Lloreda. El PSC va aprovar els pressupostos de 2019 amb ERC, Guanyem i ICV-EUiA, i no va tenir en compte aquest projecte. Això va motivar, per coherència, la nostra renúncia a la regidoria d’aquest districte. El nostre objectiu és fer una política útil per a Badalona i no ocupar les butaques.

Ha criticat aquesta legislatura que l’Ajuntament té un problema estructural. Què proposa per solucionar-ho?
Ciutadans té un pla per reestructurar l’Ajuntament i aconseguir que sigui més eficaç en els serveis que presta. El pla té en compte que l’optimització dels organismes de gestió de serveis, amb les particularitats d’una administració pública, passen per tres eixos: la consideració de les necessitats dels treballadors, l’actualització dels recursos materials i l’automatització dels processos administratius.

Confia que aquest cop podran aconseguir uns millors resultats que el 2015, quan van obtenir un regidor?
Ciutadans millorarà els seus resultats respecte del 2015, com per cert s’ha demostrat en totes les eleccions que s’han celebrat des d’aquelles eleccions municipals.

Si vostès pugen, és probable que vagi en detriment del PP i que aleshores Albiol tregui pitjors resultats, la qual cosa podria afavorir la candidatura de Sabater…
Crec que en les eleccions municipals hi haurà un augment del vot constitucionalista, respecte a les de 2015, i PP-PSC-Cs podrien passar de 15 regidors a 16 o 17, ja que la mala gestió de Dolors Sabater faria que el vot no independentista que va donar suport a Guanyem, pugui anar al PSC o a Cs, com ha passat a les últimes eleccions autonòmiques.

Creu que el PSC tornarà a investir Sabater, si els resultats electorals són similars als de fa quatre anys?
Caldria preguntar al PSC a qui donarà suport. Però un altre govern de Dolors Sabater seria una mala notícia per als barris de Badalona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram