El Ple de l’Ajuntament de Tiana del passat 30 de desembre. Foto: Aj.

El grup municipal de Junts per Tiana ha presentat un recurs de reposició per poder accedir a tota la documentació sobre els pressupostos participatius. Aquesta demanda es produeix després que l’alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, admetés irregularitats en el procés de votació en el Ple extraordinari forçat per l’oposició per tractar la qüestió i celebrat el passat 30 de desembre.

“Sí, jo vaig entrar les dades. El regidor Hernández em va dir que tenia les autoritzacions. No tinc per què amagar-me de res. La meva voluntat dintre de tot el procés de participació ciutadana ha estat la d’ajudar”, va assegurar en la sessió Martorell, que va ser la persona que va afegir en el sistema la informació personal que diversos veïns van facilitar a través de WhatsApp. Aquesta forma de votació -que el consistori va justificar com a mecanisme per “facilitar” un procés tècnicament “difícil”- no estava contemplada en les bases legals dels pressupostos.

La batllessa també va explicar al Ple que tenia accés al sistema com a regidora de Participació Ciutadana amb l’objectiu de “facilitar la recollida de vots”. “Aquestes actuacions danyen el bon nom de la institució. Està en joc la credibilitat dels processos participatius. Els processos són manipulables per l’alcalde de torn sí o no?, apuntava al respecte el líder de Junts, Isaac Salvatierra, que va assegurar tenir seriosos dubtes de si l’escàndol ha estat fruit d’una negligència o si hi ha hagut prevaricació per part de l’equip de govern per aconseguir més participació i garantir l’èxit de certes propostes.

Pel que fa al recurs de reposició, Junts per Tiana denuncia que l’executiu liderat per Martorell no els ha facilitat tota la documentació sobre el procés participatiu dels pressupostos municipals i insten el consistori a donar-los accés a tota la informació sol·licitada en el termini més breu possible. En paral·lel, l’únic grup de l’oposició demanarà a la Diputació que faci una avaluació externa de tot el procés de participació.

Recordem que la polèmica va sorgir després que es filtressin els missatges que el regidor d’Urbanisme i Habitatge, Mateu Hernández, va enviar als veïns a través de diversos grups de Whatsapp per tal de garantir presumptament l’èxit d’una de les propostes sotmeses a votació als pressupostos i oferint-se a introduir manualment les dades personals de la ciutadania en el procés.

Junts per Tiana força un Ple per la polèmica dels pressupostos participatius