El Baldiri Reixach no serà el primer institut escola de Catalunya, tal i com estava previst. D. Gutiérrez

Setmana convulsa en el sector educatiu. Dilluns al matí va començar el període de matriculació dels escolars de P3 i de primer d’ESO a Badalona, que acabarà el proper 25 de febrer. Durant aquests dies, els pares de 2.736 alumnes de tres anys i 2.105 de dotze anys hauran de trobar escola on matricular els seus fills. I per la tarda, la nova consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar que congelarà el programa eduCAT 1×1 en la digitalització a les aules (una de les propostes estrella del seu antecessor, Ernest Maragall). Això vol dir que els prop de 40.000 alumnes que s’havien s’afegir a la iniciativa (que comporta tenir ordinadors a les aules o pissarres digitals, entre d’altres mesures) hauran d’esperar a que el departament d’Ensenyament hagi “analitzat bé els resultats d’aquesta experiència”. I dimecres es va saber que aquest mateix departament ha enviat cartes a instituts demanant-los que retallin un 30% les despeses corrents (aigua, llum i gas). A tot això, s’ha de sumar que l’Ajuntament de Badalona no sap quan començarà la construcció de les escoles Bufalà II i la de Ca l’Arnús, que haurien d’obrir les portes el setembre vinent, i també que l’institut escola Baldiri Reixach tampoc estarà operatiu el proper curs escolar.

REACCIONS VARIADES

Segons el regidor d’Educació, Josep Duran (PSC), aquestes tres escoles estaven “garantides” i “dotades econòmicament” amb l’anterior govern de la Generalitat gràcies a uns acords pactats, i que ara és responsabilitat del nou govern que tirin endavant. El president del grup municipal de CiU, Ferran Falcó, tem en canvi que l’Ajuntament de Badalona “hagi estat víctima dels compromisos pressupostaris adquirits” per l’anterior govern de la Generalitat, i s’ha ofert a “acompanyar” a Serra i a Duran a la conselleria d’Ensenyament per defensar la construcció dels tres centres.

“A veure si la nova consellera acabarà fent bo a l’anterior conseller”, ha comentat a Línia Badalona Casto Garcia, director de l’escola Josep Boada. Per a Garcia, el nou departament hereta el costum de no informar el personal docent abans de prendre decisions, i es lamenta que a hores d’ara encara no sàpiguen qui és el cap del servei territorial al Barcelonès Nord. “És una llàstima que ens acabem assabentat de les novetats en educació per la premsa”, afegeix. Per a aquest històric director d’escola, l’aturada de la digitalització de les aules “no serà un parèntesi, sinó que serà el punt i final”. Segons Garcia, “els centres que ja tinguin el material informàtic estan de sort, els altres no l’acabaran tenint”.

Qui pensa diferent en aquest punt és Marta Pocino, secretaria de la Federació d’AMPES de centres públics de Badalona. Per a Pocino, és positiu que es faci un punt i a part en el projecte 1×1 ja que “començava a donar problemes” i ja s’havien alçat veus crítiques a la manera com s’està digitalitzant les aules (tant per part de professors com de pares i mares). Li preocupa més el gran nombre de nous alumnes de P3 (conseqüència del boom de natalitat del 2008). Segons Pocino, està previst que es necessitin crear vuit o nou grups nous, i s’hauran de repartir entre tots els centres.

SOCIALITZACIÓ DE LLIBRES O GRATUÏTS?

A tres mesos per les eleccions, el candidat del Partit Popular a l’alcaldia, Xavier Garcia Albiol, s’ha compromès de nou a proporcionar gratuïtament els llibres de text a tots els escolars de primària i secundaria de Badalona, que són prop de 22.000, una mesura que seria efectiva pel següent curs escolar (2011-2012). L’actual regidor d’Educació, Josep Duran, ha titllat aquesta proposta d’ “injusta” i “demagògica”, i aposta per la socialització de llibres per reduir despeses i transmetre valors als alumnes. Segons Duran, amb els 3,5 milions d’euros que Albiol es vol gastar cada curs en llibres es podria construir una escola a l’any.

UNA GUIA PELS NOVELLS

Els pares i mares que hagin de matricular enguany els seus fills poden fer servir una guia d’informació educativa dels centres que posa a la seva disposició l’ajuntament. Aquest recurs dóna totes les dades relatives a les escoles públiques i concertades (ubicació, característiques etc)  i es pot consultar al portal www.badalona.cat. La matriculació es pot materialitzar a les mateixes escoles o a l’Oficina Munbicipal d’Escolarització (situada a l’edifici municipal El Viver) de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i dimarts i dijous de 16:30h a 19 hores.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram