El líder de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, ha estat investit com a nou alcalde de Tiana. Foto: A.R.

Canvi històric a l’alcaldia de Tiana. El líder de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, ha estat investit aquest dimecres com a nou batlle del municipi en substitució de la republicana Marta Martorell. En un Ple extraordinari celebrat a la Sala Albéniz, els grups han ratificat la moció de censura contra l’alcaldessa d’ERC i la presa de possessió de Salvatierra, que ha comptat amb el suport ja anunciat del PSC i JxCat.

La sessió ha arrencat pocs minuts després de les dotze del migdia. Martorell ha estat l’última dels protagonistes a entrar a una Sala Albéniz plena a vessar, on avui s’han citat diverses personalitats polítiques com la líder de la coalició CUP-Guanyem i exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; el líder d’ERC a Barcelona Ernest Maragall i la seva número dos Elisenda Alamany i el president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot.

Salvatierra ha estat el primer dels representants polítics que ha pres la paraula amb un discurs on ha repassat les diferents polèmiques que han protagonitzat el mandat de la batllessa republicana, com el cas de possible transfuguisme, la instal·lació irregular de cables de so a la Sala Albéniz, el canvi d’usos de Can Riera o el llançament d’un tomàquet durant el pregó de la Festa Major. “La moció de censura és l’única via legal que tenim per posar el comptador a zero. Vostè ha danyat molt la imatge de la institució i la fractura amb la ciutadania continua oberta”, ha assenyalat el líder de Junts per Tiana, que ha posat com a prioritat del nou govern l’aprovació d’uns pressupostos i l’estabilització de la situació a la residència municipal.

“Aquesta moció té tota la legitimitat democràtica, però no té un motiu fonamentat. Hem comès errors, però sempre ens hem guiat pels ideals republicans i aplicar-los té un preu innegociable que ens ha portat avui fins aquí”; ha assegurat Martorell en la seva intervenció, on ha acusat el principal grup de l’oposició d’utilitzar uns arguments “buits i, en algun moment, fins i tot indignants” per justificar el canvi a l’alcaldia. Amb un discurs farcit d’ironia, la fins ara batllessa tianenca ha recriminat a Salvatierra que la seva formació intentés “desgastar” el govern durant els mesos més durs de la pandèmia per treure’n “rèdit polític” i ha tret pit de la gestió feta al capdavant del consistori.

La següent en intervenir ha estat la regidora de JxCat, Montse Torres, que ha lamentat el desenllaç d’un executiu que durant molts mesos van compartir amb ERC i ha assegurat que el suport del seu grup a la candidatura de Salvatierra no és un “xec en blanc”. “L’alcaldessa va iniciar el seu mandat amb el suport de vuit regidors i de dos grups que amb el temps han acabat sortint del govern. Haver d’arribar a aquest punt ens entristeix i és un senyal inequívoc que les coses no s’han fet bé”, ha remarcat contundent Torres, que demana a Junts per Tiana més “transparència” i poder arribar a acords de consens.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu del PSC, Albert Sales, que ha insistit en l’excepcionalitat d’aquest canvi a l’alcaldia, que ha definit com “la moció del poble”. “Mai hauríem pensat que presentaríem una moció contra la persona en qui vam confiar per liderar l’executiu. Avui és un dia trist, però la ciutadania i els nostres militants no ens perdonarien que permetéssim la continuïtat d’aquest govern”, ha apuntat Sales, que ha allargat la mà a Salvatierra per “capgirar” la greu situació de “crisi” que pateix la ciutat, però que ha evitat pronunciar-se sobre la possible entrada dels socialistes al nou govern.