Reunió dels familiars de la residència Sant Adrià amb representants de l’Ajuntament i d’Afers Socials. Foto: Oscar Marjalizo

El tancament cautelar de la residència Sant Adrià ha caigut com una gerra d’aigua freda sobre els familiars i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. La decisió del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de clausurar el geriàtric durant quatre anys fins que es resolgui l’expedient sancionador obert contra la direcció suposarà el reallotjament dels 25 usuaris del centre a altres equipaments del Barcelonès Nord i el Maresme i la pèrdua de les úniques 20 places de titularitat pública que hi ha al municipi.

“Les famílies no s’ho poden creure. Mai han estat descontentes amb la gestió. És una residència petita, molt familiar, i per als avis és casa seva”, assenyala la regidora de Benestar, Filo Cañete. Segons denuncia el consistori, la notícia del tancament els va arribar a través de la premsa -no hi va haver cap notificació oficial- i de seguida es va traslladar a la Generalitat el malestar de les famílies implicades, que van contactar amb l’ens local demanant ajuda per evitar la clausura. “Els vam proposar que valoressin altres alternatives, com reduir les places del geriàtric, però ens van assegurar que la decisió era irrevocable i irreversible”, apunta Cañete, que ha demanat en diverses ocasions que es faci una segona valoració del centre i que alerta del trasbals que pot suposar el trasllat en un perfil de residents tan vulnerable.

Segons el criteri d’Afers Socials, el geriàtric no compleix amb els requisits mínims per poder garantir els drets dels usuaris i dels treballadors i al·leguen una problemàtica estructural del centre.