El nou equipament Víctor Balaguer. Mariona Sanz

Les millores urbanístiques contribueixen a la convivència i a la cohesió social. Per sí soles no n’hi ha prou, però són imprescindibles en barris com el de la Salut Alta, sovint escenari de conflictes socials. L’Ajuntament i la Generalitat han invertit 2,1 milions d’euros en la dignificació urbana del carrer Víctor Balaguer i de les proximitats dels carrers Richard Strauss i Juan Valera.

Les millores a la Salut Alta han comportat la transformació de la plaça Antonio Machado i la renovació de l’espai urbà del carrer Víctor Balaguer. En relació al carrer, s’ha prioritzat l’ús per a vianants; s’ha canviat la pavimentació; plantat nou arbrat; grapejat a la façana de les línies elèctriques; millorat el clavegueram i també l’enllumenat públic. Pel que fa a la plaça Antonio Machado, s’ha dotat d’una nova àrea de jocs infantils, amb tanca perimetral i ubicada en la zona d’ombra dels edificis; s’ha reforçat la il·luminació i renovat la font i l’arbrat. A més, es pretén que la plaça doni continuïtat al carrer i que s’obri cap a la confluència amb el car­rer de Pau Piferrer, Miquel del Prat i Federico García Lorca.

Amb tot, una de les novetats més significatives i que ha de servir per revitalitzar la vida associativa del barri és el nou espai d’equipaments. La confluència entre els carrers Víctor Balaguer, Richard Strauss i Juan Valera acull ara un espai per a ús social de 420 metres quadrats distribuït en dues plantes, amb 185 i 235 metres quadrats, respectivament.

El nou equipament serà la seu de les entitats Dones en Moviment i l’Asociación Extremeña Zurbarán, que el gestionaran, i conté despatxos per a les associacions, una sala polivalent de 120 metres quadrats i dota d’una terrassa l’escola bressol veïna.

Aquesta ha estat la darrera actuació a l’espai públic del programa de barris de la Serra d’en Mena, un projecte d’intervenció integral dels set barris fronterers de la Serra d’en Mena. La inversió total a la zona ha estat de més de 10 milions d’euros i ha comportat la renovació d’una vintena de carrers i places.

SATISFACCIÓ VEÏNAL

Les obres de millora, inaugurades dissabte passat amb una jornada festiva al carrer, han estat rebudes amb satisfacció pels veïns. És el cas, per exemple, de l’Associació de Comerciants del Passeig de la Salut. El seu responsable, Rafael Pavón, aplaudeix la renovació urbanística de la zona. Considera que convenia ja que es tractava d’una zona “una mica degradada” i que pot servir, precisament, “per frenar aquesta degradació”. Creu que tots els veïns en sortiran beneficiats, i també les entitats que comptaran amb un nou espai al barri a on portar a terme les seves activitats. També fa una crida, no obstant, a que tots els veïns respectin els nous espais acabats d’inaugurar.

CONSTRASTOS POLÍTICS

La proximitat de les eleccions municipals es comença a notar. La Salut és un barri molt llaminer per la gran densitat de població que hi viu. La setmana passada parlàvem de l’inici de la precampanya del Partit Popular a la Salut, a on va presentar la seva proposta de policia de barri i va demanar que “els policies deixin de fer d’educadors d’immigrants incívics”. Ara l’Ajuntament contraataca amb la inauguració d’espais públics. La Salut serà un dels eixos de la campanya i a on els partits mostraran les seves receptes de cohesió social i convivència veïnal.