El clam per l’alliberament dels presos ha protagonitzat les darreres mobilitzacions de l’independentisme a la comarca. Fotos: Arxiu

El groc s’ha convertit en protagonista de la vida quotidiana de moltes persones al Barcelonès Nord. Algunes llueixen un llaç d’aquest color a la solapa per demanar l’alliberament dels presos polítics catalans i altres participen en les concentracions periòdiques que s’han organitzat els darrers mesos a la comarca contra l’empresonament del vicepresident Oriol Junqueras, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el president de l’ANC, Jordi Sànchez.

El clam contra la repressió ha guanyat molt terreny, tant que fins i tot ha restat protagonisme a la reivindicació inicial de l’independentisme després de l’1 d’octubre: l’aplicació dels resultats del referèndum.

En un context de suspensió de l’autonomia, persecució judicial a l’independentisme i manca d’un Govern a Catalunya, les mobilitzacions s’han desinflat i l’ANC, Òmnium i els Comitès de Defensa de la República (CDR) aborden ara diferents estratègies per recuperar la força.

FEINA DE BASE
Tant Òmnium com l’ANC volen aprofitar aquest moment d’impàs per consolidar la seva estratègia a la comarca, que implica reforçar estructures per treballar colze a colze amb el teixit social dels barris. “En la nova junta d’Òmnium comptem amb persones que tenen el perfil ideal per treballar en aquest sentit”, argumenta el president d’Òmnium al Barcelonès Nord, Jordi Ballesteros, que celebra haver arribat als 2.200 socis a la comarca. Per la seva banda, el secretari nacional en representació del Barcelonès Nord, Oriol Codina, també assenyala la necessitat d’ampliar la base social: “Hem de buscar punts en comú amb persones no independentistes però que comparteixen objectius que van lligats a la reivindicació de la República”.

Després d’un primer moment d’efervescència, els CDR també han afluixat el seu ritme de mobilitzacions i en alguns municipis, com Sant Adrià, estan força inactius. Fonts del comitè de Santa Coloma, però, avancen que la coordinació nacional dels comitès ja prepara mobilitzacions arreu del territori coincidint amb dates assenyalades. La primera es faria coincidint amb el Mobile World Congress. L’objectiu és aprofitar el ressò internacional de l’esdeveniment. Igual que l’ANC i Òmnium, els CDR també aposten per sumar veïns al carro de l’independentisme, vinculant el sobiranisme amb reivindicacions socials. “Farem mobilitzacions relacionades amb àmbits com l’habitatge o la joventut”, expliquen fonts del comitè colomenc. Unes mobilitzacions que els tres actors assenyalen que no es basaran en l’acció directa.

REPRESSIÓ I INVESTIDURA
A l’espera de convocar noves mobilitzacions, els tres grans col·lectius que aglutinen l’independentisme a la comarca reconeixen que la repressió de l’Estat contra l’exercici del dret a l’autodeterminació ha suposat un gran obstacle. “La repressió els està funcionant”, assenyalen des del CDR de Santa Coloma. “Està provocant nervis”, afegeix Ballesteros.

Les entitats també apunten al Parlament per assenyalar una altra de les causes de la pèrdua d’efervescència de l’independentisme. “Estem esperant que es formi Govern. Mai no hem descartat mobilitzar-nos per exigir un acord”, diu Codina. “Nosaltres vam fer la nostra feina i ara és l’hora dels polítics. Els demanem clarament que s’entenguin”, afegeix Ballesteros, mentre que des del CDR colomenc reconeixen que la situació institucional també ha afectat els comitès. “La investidura genera tensió perquè els integrants dels CDR també militem en partits”, diuen.

Així doncs, la repressió i la dependència de les institucions són els principals reptes a superar per part de l’independentisme popular. La formació de Govern no s’eternitzarà però la repressió de l’Estat no sembla que s’hagi d’aturar aviat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram