El pati interior del bloc Venus de la Mina en una imatge d’arxiu. Foto: Objectiu Venus

El reallotjament dels veïns del bloc Venus podria començar a principis del 2023. Aquesta és la previsió amb la qual treballa el Consorci de la Mina -format pels ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, la Generalitat i la Diputació de Barcelona-, que el pròxim 11 de febrer aprovarà el nou pla per enderrocar l’edifici i reubicar les 243 famílies afectades.

L’anunci del projecte es feia públic el passat divendres després de diversos mesos de bloqueig provocats pel cessament de la cúpula del Departament d’Afers Socials i Famílies del govern català el passat novembre. El nou pla contempla una inversió total de prop de 30 milions d’euros, dels quals gairebé tretze ja els ha avançat la Generalitat, i pretén valorar de manera individualitzada cada cas per determinar si s’ha de reubicar, indemnitzar o facilitar un nou lloguer social als afectats. Per tal de poder avaluar específicament aquestes alternatives amb els veïns s’obrirà una oficina tècnica un cop aprovat el projecte.

PRUDÈNCIA
“Només podem cantar victòria pel fet que s’aprovi abans de les eleccions del 14 de febrer i així no haver de dependre dels ritmes del Consorci. Teníem por que pogués tornar a quedar paralitzat, però el bloc Venus quedarà fora de l’estratègia política”, assegura al respecte Paqui Jiménez, portaveu i alma mater del moviment veïnal en defensa dels drets dels afectats. Jiménez -que va estar present en la reunió on es va anunciar el pla- es mostra optimista, però apunta que s’haurà d’esperar a conèixer les condicions concretes que els ofereix el govern català pel que fa al reallotjament i a les compensacions dels veïns que no vulguin una alternativa d’habitatge.

Amb una visió més crítica, Josep Maria Monferrer -que també va assistir a la trobada en representació de la plataforma d’Entitats de La Mina- fa una crida a la prudència i assenyala que encara hi ha molts dubtes entre els veïns, que veuen en l’anunci del projecte més “propaganda” que “voluntat de transformació” real.

ABANS DEL 2023
Tanmateix, si en alguna cosa coincideixen Jiménez i Monferrer és en la necessitat d’accelerar el procés i de dur a terme el reallotjament i l’enderroc com més aviat millor. “Jo no penso esperar fins al 2023. Tinc ganes de descansar d’una vegada. Onze anys vivint aquí cremen a qualsevol. Que hi vinguin ells a viure tres anys més al bloc”, conclou contundent Jiménez, que veu en la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -que va fallar en favor dels afectats obligant el Consorci a reactivar la demolició de l’edifici- el detonant del desbloqueig del procés.