Gravació d’una de les entrevistes del documental

Gravació d’una de les entrevistes del documental. Foto: Ajuntament

Una trentena de veïns de Tiana han explicat la història del poble a través d’entrevistes amb la intenció de preservar la memòria oral del municipi. Aquests testimonis formaran part d’un documental i la seva primera part, anomenada Tiana, segle XX. Del camp a la fàbrica s’estrenarà dissabte a la sala Albèniz.

Els protagonistes han explicat davant de càmera totes aquelles vivències que no es recullen en els documents històrics, com la vida quotidiana de la gent, quins eren els seus oficis o quines festes se celebraven, entre d’altres. Per complir l’objectiu del projecte, que és preservar aquesta informació, les entrevistes es conservaran senceres a l’Arxiu Municipal i a la Biblioteca Can Baratau.

Les persones entrevistades representen diferents realitats. Alguns han nascut al municipi, d’altres venien a estiuejar o van formar part del moviment migratori dels anys 50 i 60 i van instal·lar-se a Tiana. El documental explica diferents realitats.

Un exemple és la història de l’home més gran del poble, en Joan Planas, que té 100 anys. També el relat d’extreballadors de l’Ajuntament per explicar com eren els alcaldes o les filles del Frasquito, antic fotògraf de Tiana. Una iniciativa que també recull històries personals com la de la Magdalena, coneguda com a planxadora per la labor que va fer durant molts anys. Ella va venir a buscar feina i va casar-se i quedar-se a viure a Tiana.

L’aportació del periodista Enric Canals sobre els fets històrics ha permès tenir una visió des de diferents punts de vista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram