El vicepresident Jordi Puigneró i l’alcaldessa Ada Colau en la signatura de l’acord el passat dimecres. Foto: Generalitat

La notícia saltava la per sorpresa la setmana passada. L’Ajuntament de Barcelona havia acordat la incorporació de la Generalitat al Consorci del Besòs per impulsar la transformació del territori i, en especial, de l’àmbit de les tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, que aspiren a convertir-se en un hub tecnològic de referència a Europa.

L’entrada del govern català a l’ens -que també agrupa els consistoris de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià i Montcada i Reixac- no ha acabat de convèncer al Besòs, que veu amb un cert escepticisme aquest moviment. “A falta de més informació, de moment, som escèptics. L’anunci ens genera molts dubtes. Desitjaríem que servís per consensuar i fer realitat els nous usos per a la central tèrmica, però també per repensar el planejament urbanístic tenint més en consideració a la ciutadania”, apunten des de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, que segueix reclamant la retirada de l’actual pla urbanístic abans de la seva aprovació definitiva. L’entitat confia que aquest “canvi de discurs” vers el Besòs no es quedi en paper mullat i serveixi per revertir la situació de vulnerabilitat de la zona i reclama a les administracions més informació concreta sobre les diferents mesures que es volen impulsar.

En la mateixa línia es pronuncia la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, que considera que la incorporació de la Generalitat hauria de servir per “enfortir” el Consorci i convertir-lo en una eina per a la planificació de projectes que contrarestin els grans “dèficits” del territori. Des de l’agrupació valoren positivament l’acord, però es mostren prudents respecte al seu contingut, però situen com a requisit imprescindible que es pugui garantir la “participació veïnal sostinguda” en la presa de decisions.