La Maria i l’Anastasi

La Maria i l’Anastasi, els gegants de Badalona. Foto: Arxiu

Una de les novetats més destacades de les Festes de Maig d’enguany té a veure amb la cultura popular. I és que els emblemàtics gegants de la ciutat, l’Anastasi i la Maria, estrenaran imatge aprofitant la celebració del seu 165è aniversari.

Tots dos han estat restaurats i, després de 23 anys portant el mateix vestit, estrenaran un nou vestuari que evoca els seus orígens, de conseller barroc, l’Anastasi, i de dama vuitcentista, la Maria. Aquesta nova imatge es presentarà el diumenge 30 d’abril a les 9 del vespre a la plaça de la Vila. Els dos gegants faran la seva aparició amb la nova marxa estrenada per a l’ocasió, dels mateixos gegants de Badalona, obra del badaloní Adrià Abellán. No faltarà el seu ball més emblemàtic, La Coqueta, i recuperaran excepcionalment el Ball del 150è aniversari, una composició creada expressament per als gegants durant el seu aniversari, l’any 2008. Després de l’espectacle es farà una petita cercavila per tal de lluir, pels carrers de la ciutat.

Aquesta, però, no serà l’única novetat d’enguany. I és que el mateix dia, però dues hores abans i a la planta baixa de la Casa de la Vila, es farà la presentació de la recuperació del Drac Trempat. Amb motiu del seu 40è aniversari, la colla Badalona Bèsties de Foc presentarà la restauració feta per celebrar aquesta efemèride. S’exposarà la figura i es farà una explicació dels canvis que s’hi han fet i del significat de la recuperació d’aquesta icona del bestiari popular de Badalona.

Mostres imprescindibles

Tot el patrimoni cultural de la ciutat es pot visitar en dues mostres que ja estan en marxa. La primera, que s’allargarà fins al 27 de maig al Centre Cultural El Carme, porta per nom Forjadors de la Festa, i està centrada en el ritual al voltant de les Festes de Maig que honoren Sant Anastasi, copatró de Badalona. Té una línia conceptual i pedagògica i situa com a eix cabdal la figura de Sant Anastasi i, en contraposició, el Dimoni. Repassa l’origen de la devoció a aquest sant a Badalona i els inicis de la Cremada del Dimoni, així com la seqüència d’actes i entremesos que l’acompanyen la Nit de Sant Anastasi.

D’altra banda, la Casa de la Vila acull fins al 14 de maig la Mostra d’Imatgeria Festiva, on s’exposen els principals elements festius de la ciutat.