El de setembre ha estat el primer ple retransmès per Internet

El ple del mes de setembre ha deixat constància del que podrien ser dos bàndols ben diferenciats a l’ajuntament badaloní. D’una banda, els partits d’esquerra, PSC i ICV-EUiA, que es donen suport en dues mocions que són rebutjades. De l’altra, el PP i CiU que, amb els seus vots, aproven dues propostes alternatives.

El primer debat el va generar la moció del PSC on s’instava a l’Ajuntament de Badalona a demanar a la Diputació de Barcelona una partida de 1.250.000 euros per equipar la biblioteca de Canyadó. L’exalcalde Jordi Serra va explicar que aquests diners ja es van rebre el mandat anterior però es van destinar a un altre projecte per garantir el seu ús, ja que les obres de l’edifici de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil (on s’ha d’ubicar la biblioteca) no s’havien iniciat. Segons Serra es van invertir en la reurbanització de la Plaça Pompeu Fabra per no perdre els diners. L’exalcalde, però, va perdre la primera batalla tot i rebre el suport del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Esquerra Unida. I és que l’alcalde Xavier Garcia Albiol va ensenyar una documentació que demostra que els diners per a la biblioteca de Canyadó es podien utilitzar fins el 31 de desembre de 2013. Albiol va assegurar que “el que estava destinat per a la biblioteca, es va invertir [en l’anterior mandat] en comprar flors, plantes i oliveres per a la Plaça Pompeu Fabra”. El PP va presentar una esmena on no es concreta a qui es demanarà la partida pressupostària per a l’equipament de Canyadó. CiU hi va votar a favor després que es modifiqués in voce l’apartat del text que feia referència al termini. Els nacionalistes reclamaven que es faci en aquest man­dat.

La Plataforma “Badalona es mou en defensa dels serveis públics” es tornava a manifestar aquest dimarts

LA SEGONA, TAMPOC

Una nova moció deixava de banda, de nou, a PSC i ICV-EUiA. En aquest cas, sobre les retallades en l’àmbit educatiu provinents de la Generalitat. La moció demanava que es reclami al govern català la construcció de les escoles pendents a la ciutat, així com el compliment del conveni signat el 24 de novembre del 2010 sobre la planificació de la secundària i la creació dels instituts-escola.

Ferran Falcó, líder de CiU, va assegurar que aquest conveni és “paper mullat” ja que es va signar pocs dies abans de les eleccions autonòmiques. Per això, els nacionalistes no van donar suport a la moció de PSC i ICV-EUiA però sí a l’esmena proposada pel PP on s’eliminava la referència a aquest conveni. De fet, l’alcalde va donar la raó als pares per les seves queixes. Xavier Garcia Albiol va reteure al PSC que les obres de les escoles no es fessin quan governaven a la Generalitat i quan encara la crisi no era tan forta. Albiol va tornar a recordar com és de complicada la situació econòmica actualment posant com a exemple l’ajornament que el govern ha demanat a la Seguretat Social per poder pagar les nòmines dels treballadors d’una empresa municipal. Al mateix temps, la Plataforma en defensa dels serveis públics tornava a concentrar-se davant la porta de l’Ajuntament.

Una tercera moció, presentada per ICV-EUiA aconseguia aprovar-se amb el vot a favor de PSC i l’abstenció de CiU. El text demanava la reprovació de la gestió que ha fet el govern durant els darrers mesos pel que fa a la cessió d’espais per al culte.

TENSIÓ A L’AMBIENT

La sala de plens va viure diversos moments de tensió durant la tarda de dimarts. Dos d’ells protagonitzats per l’alcalde i regidors socialistes. Francesc Ser­ra- no li demanava a Xavier Garcia Albiol “respecte i educació” en les seves paraules i Josep Duran interrompia l’alcalde per demanar-li que no tergiversés els fets quan es referia als acords d’Educació.

Un altre dels moments de tensió el va protagonitzar Ferran Falcó quan va retreure l’actitud dels grups de l’oposició al no voler negociar les mocions. Falcó va assegurar que PSC i ICV-EUiA juguen a observar com CiU no se suma a les seves propostes i s’apropa al PP. “Aquesta és la seva tesi i durarà quatre anys”, assegurava Falcó.

PRIMER PLE A INTERNET

El ple d’aquest mes de setembre ha estat el primer que s’ha retransmès, en directe, a través d’Internet. La intenció del PP és que hi accedeixi tothom en un exercici de “transparència”. Dimarts van seguir el ple a través de la xarxa unes 140 persones i l’alcalde es va comprometre a penjar el vídeo íntegre a Internet després de la celebració del ple municipal.