La incineradora de Sant Adrià de Besòs en una imatge d’arxiu. Foto: Anton Rosa

La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona ha denunciat els responsables de la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs per contaminació. Segons avança El Periódico, el ministeri públic acusa el president de TERSA i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la companyia d’un presumpte delicte ecològic per l’emissió de partícules tòxiques per sobre dels límits establerts per la normativa.

En concret, la demanda sosté que la incineradora estaria cremant residus per sota de la temperatura mínima de 850 graus que marca l’ordenança, fet que comporta l’emissió a l’aire de dioxines i furans en concentracions massa elevades. La documentació analitzada pel fiscal apunta que entre el 2015 i el 2019 s’haurien registrat diversos episodis d’aquest procés de combustió irregular.

La investigació que ha culminat en aquesta demanda va arrencar el 2018, després que la coordinadora AireNet denunciés la incineradora davant la Fiscalia de Medi Ambient per pràctiques irregulars que provocaven nivells d’emissió “molt elevats” de contaminants. Després de gairebé quatre anys, les indagacions policials conclouen ara que els responsables de la planta “haurien estat fent i/o tolerant conscientment” un seguit de pràctiques “contràries a la normativa ambiental aplicable”, i que podrien estar suposant un risc “greu” per a la salut de les persones que viuen a l’entorn, així com per al medi ambient en general.

El fiscal demana en la denúncia poder allargar la fase d’instrucció un màxim de divuit mesos per poder recavar més proves i indicis d’aquestes irregularitats.

Un procés “totalment legal”

En declaracions a Betevé, el president de TERSA, Eloi Badia, ha assegurat que la incineradora compleix amb la normativa i que tots els procediments que s’hi duen a terme estan validats per la Generalitat. Pel que fa a les irregularitats en el control de la temperatura de cremació, Badia apunta que la fórmula que es fa servir a la planta és “totalment legal” i que s’han realitzat totes les anàlisis necessàries per acreditar que les emissions no suposen un “impacte per a la salut”.