El riu Besòs en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella per delicte ecològic contra sis funcionaris de la Generalitat pel vessament tòxic que va tenir lloc al Besòs el 2019. Segons ha avançat El Periódico, la denúncia va dirigida a sis càrrecs de la Direcció General de Qualitat Ambiental, que haurien donat llum verda a l’increment de la producció de la companyia de Montornès del Vallès (Vallès Oriental) on es va produir l’incendi que va provocar l’abocament de dissolvents al riu.

En concret, el ministeri públic considera que els funcionaris van autoritzar l’increment de producció de la firma Ditecsa sense tenir en compte l’augment proporcional d’aigua, energia i emissions que comportava. No van valorar, afegeix, si l’augment superava els límits legals i opina que això va derivar en una situació de perillositat que va culminar amb l’incendi ocorregut ara fa tres anys. Cal recordar que el vessament d’aquestes substàncies tòxiques van provocar la desaparició de gairebé el 99% de la fauna piscícola d’aquest tram del riu.

En paral·lel a l’opinió de la Fiscalia, cal recordar que el desembre del 2019, dies després de l’incendi, transcendia que l’empresa havia rebut dues multes, una per qüestió ambiental de 10.000 euros i l’altra per excés d’emmagatzematge de 48.000, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat.

El Programa d’Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya va determinar el 2018 que Ditecsa no complia les prescripcions com a gestor de residus de l’autorització ambiental integrada. A banda, la planta també està sotmesa a un programa d’inspecció de l’Agència de Residus, que el 2017 va detectar l’excés d’emmagatzematge, envasos buits fora de lloc i manca de traçabilitat en la gestió documental de residus. Malgrat que cap dels dos incompliments suposaven riscos per al medi ambient, la companyia sí que va ser multada amb dues sancions de 10.000 i 48.000 euros, respectivament.