Falcó aspira a poder ajudar Badalona des del Parlament, on s’estrena com a diputat. D.G.

L’actual cap de Convergència i Unió a Badalona, Ferran Falcó, serà diputat al Parlament de Catalunya la setmana vinent. Anava de número 41 de la llista de CiU per Barcelona, i substituirà a Cristina Iniesta, que s’incorpora al govern de Xavier Trias. Amb l’entrada de Falcó a la càmera catalana ja són tres els badalonins que tenen escó: Caterina Mieras (PSC), Uriel Bertran (Solidaritat) i el propi Ferran Falcó (CiU).

Com encara la nova etapa de diputat?

Em fa il·lusió i m’obliga a compaginar-ho amb la meva responsabilitat a Badalona. Faré tot el que pugui per la ciutat des del Parlament.

I com es pot ajudar Badalona des del Parlamet?

Un parlamentari té molta informació que si la vehicula bé pot ajudar la seva ciutat: propostes, projectes subvencions etc. També podré pressionar el govern perquè respongui qüestions relatives a la ciutat, i acompanyar badalonins o el govern muncipal davant del govern de la Generalitat.

Quines són les prioritats de ciutat que es planteja com a diputat? La B-500? Les escoles? Els laterals de la C-31?

Puc ser present a les discussions o acompanyar l’ajuntament però un diputat sol no les pot resoldre. Estem en moment de restriccions econòmiques i per tant no puc prometre coses que no sé si es podran complir.

Vol dir que cap d’aquestes projectes són viables?

Les escoles ja estan incloses en els pressupostos de la Generalitat com a prioritàries. La B-500 és un projecte que no pot tirar endavant el diputat Ferran Falcó sinó la comarca del Barcelonès Nord. El que hem de fer es reclamar al govern la necessitat que es faci aquesta infraestructura i passi per davant d’altres. És un dels meus somnis i per la qual estic molt compromés. Pel que fa als laterals de l’autopista depèn molt del govern de la Generalitat i del consorci de l’Estrella, que es constituirà molt aviat.

Acceptaria un càrrec dins el govern de Mas?

No, ja que hauria de plegar com a diputat. Ara només em plantejo la feina d’oposició a Badalona, em ve de gust fer-la. Passat l’estiu CiU de Badalona farà una gran cimera on es plantegin els objectius a quatre anys vista i això em manté molt ocupat.

Serà una refundació de CiU a la comarca?

Ens hem de reinventar; tenim les bases posades per crèixer a la ciutat. Cal sistematitzar la feina i canviar les coses que no hem fet bé. Necessitem més objectius i noves metodologies, persones, missatges i també obrir el partit a més ciutadans. Volem ser alternativa real de govern i per això hem de fer un discurs entenedor.

Es veu com a cap de CiU els propers quatre anys?

Sí, no hem tret bon resultats però els fruits de la feina feta han d’acabar sortint. No sóc de deixar les coses a misses dites.

I com a candidat en les properes eleccions locals?

Em veig complint les meves responsabilitats en els propers quatre anys. Encara s’ha de veure si d’aquí tres anys val la pena tornar-ho a intentar o no.

Per què accepten la regidoria del districte 1 i per què l’encapçalarà Mercè Rius?

Per tradició històrica: des de 1983 el partit que guanya el territori el governa. L’assumirà Mercè Rius ja que jo tinc el rol de cap de llista a tota la ciutat, i penso que Rius té un perfil idoni per dirigir regidoria.

Té sintonia amb l’actual govern d’Albiol?

Sintonia la justa. M’altera la manera com es continua venent fum amb accions que ja féiem nosaltres al govern i també que no compleixi la promesa de campanya de reducció de càrrecs de confiança. Espero no obstant entendre’ns en altres qüestions.

Quins càrrecs de confiança sobren?

Crec que no calen 11 cordinadors, un per àrea. És un excès.

Quina és la gran prioritat de CiU a Badalona?

Continar millorant la gestió de l’administració i fer-nos valer perquè tirin endavant grans projectes com la B-500.

Per què creu que la classe política badalonina no té èxit fora de la ciutat?

No em sembla poca la representació de badalonins a fora. Sí que crec en canvi que ha mancat lideratge de la ciutat en el seu conjunt i posar-nos al mapa. No hem sabut liderar el Barcelonès Nord. El problema el tenim més aquí que no pas a fora.

Ha guanyat Albiol un electorat que ja no perdrà?

Ha aconseguit reunir el vot de descontent de molts partits, ha sabut sumar tot el desencant, però dubto que pugui aguantar aquest nivell de fidelitat en el vot. El PP ja ha començat a governar, cada dia que passa és un menys per deixar de governar.