Imatge de la jornada. Foto: Federalistes d’Esquerres

Un centenar de persones van assistir el passat dissabte 17 de setembre a la tercera jornada sobre Federalisme i Municipi, celebrada a la sala d’actes del Museu de Badalona, amb el títol ‘Fer Federalisme des dels ajuntaments’. La presidenta de Federalistes d’Esquerres, Mireia Esteva, va inaugurar la jornada. Va incidir en la idea central de l’acte, que des dels municipis es pot exercir un federalisme proper, reforçant els vincles i aïllant allò que divideix les persones que hi conviuen. En la salutació posterior com a amfitrió, l’alcalde de Badalona, en Rubén Guijarro, va aprofundir en aquesta idea.

Nicolás Sartorius, president de l’Asociación por una España Federal, va protagonitzar la primera taula, presentada per Joan Botella. S’hi va fer una reflexió sobre la viabilitat de desenvolupar el federalisme des de la Constitució vigent partint de l’autonomisme en tres camps. Aquests camps són el finançament, les competències i la reestructuració del Senat com a cambra de representació territorial.

En la següent taula, titulada ‘Federalisme i Municipi’, l’Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, i en Jordi Sanjosé, exalcalde de Sant Feliu de Llobregat, van coincidir en la necessitat d’una nova agenda local inspirada en la realitat de la gestió multinivell. Una gestió que haurà de satisfer la ciutadania en aspectes com ara el transport, el tractament de residus, l’aigua i el medi ambient. A banda, Barnusell i Sanjosé van insistir en la pràctica d’un municipalisme des de la fraternitat, administrador de recursos i de competències en oposició frontal a qualsevol classe de segregació.

La tercera taula, amb Carles Fuxet, membre de la Plataforma pel Transport Públic, de Torredembarra, i Lluís Medir, exalcalde de Palafrugell, titulada ‘Cooperació Intermunicipal’, es va centrar en les experiències fora del marc metropolita. La presidenta de Federalistes, Maria Esteva, va cloure un matí molt profitós segons els organitzadors, i que promet la seva continuïtat en pròximes ocasions.