Ferran Falcó (CiU)

Igual que la nit del 22 de maig. Els badalonins i badalonines continuen sense saber qui serà el seu alcalde els propers quatre anys. De fet, aquesta incògnita la pateix mig país, doncs des de la nit electoral el nom de Badalona apareix en tots els debats po­lítics, ja que es podria convertir en la ciutat més important de Catalunya (és la tercera en habitants) en ser governada pel Partit Popular.

En els dies posteriors a les eleccions, el candidat per Convergència i Unió, Ferran Falcó, s’ha fet un fart de concedir entrevistes, però la seva postura sempre ha sigut la mateixa: ambigua. Ha acceptat la derrota del 22-M (va perdre un regidor i CiU s’ha quedat amb quatre), però no ha perdut el temps en carregar durament contra els socialistes, encapçalats per Jordi Serra, als qui ha demanat autocrítica i una proposta política que el convenci a repetir coalició amb el PSC i doni així l’alcaldia a Serra. De fet, l’estratègia del cap de files convergent ha estat nedar en l’equidistància i fer córrer el temps. A mesura que han passat els dies, els socialistes han vist com poden perdre el govern local, que controlen des de fa 32 anys, i estan disposats a “estudiar totes les fórmules per fer possible el govern fort i estable que la ciutat necessita”, com anunciaven en nota de premsa. Això podria obrir la porta a cedir mig mandat a Falcó. Tanmateix, ell ja ha afirmat en més d’una ocasió que s’inclina a quedar-se a la oposició ja que els ciutadans no l’han votat per ser alcalde. Aquesta postura també la comparteix bona part de la militància convergent, mentre una facció advoca per revalidar el pacte amb el PSC. Precisament ahir a la tarda una delegació de CiU es va reunir amb una altra socialista a la seu d’aquests darrers, i l’equip liderat per Serra va explicar als nacionalistes fins on estan disposats a cedir. Al tancament d’aquesta edició, però, encara no se sabia si la federació ha acceptat el tracte que li han ofert. Serà probablement el proper dia 9, a dos dies de l’elecció del nou batlle, quan CiU faci públic a qui dóna suport.

Ferran Falcó s’ha fet un fart de repetir que a Badalona és lliure de decidir a quins pactes arriba el seu partit, i que la nostra ciutat no seria moneda de canvi amb Barcelona, però moltes veus asseguren que és a Còrsega on es decideix amb qui ha de pactar. I és que la necessitat del suport popular que té CiU a d’ altres alcaldies i a la Diputació de Barcelona podrien obligar a Falcó a deixar via lliure a Albiol.

BALANÇ NEGATIU

En una entrevista concedida a Ràdio Ciutat de Badalona, el líder convergent va fer balanç negatiu del tripartit amb PSC i ERC, i va afirmar que tot i que s’ha fet obra de govern, el tripartit “no va anar bé”. Segons Falcó, aquestes no han estat unes eleccions “de places i obres”, i per això els membres del govern han perdut vots. “La coalició amb el PSC ha estat una mala inversió”, va etzibar. “Vam agafar el PSC en suspensió de pagaments. Havien perdut tres regidors, i no ens n’hem sortit. Si això fos una empresa, hauríem perdut capital”, va sentenciar.

UN NOU MANIFEST

Tal i com ja va passar a mitjans de novembre amb el manifest Ens agrada Badalona, un grup de badalonins il•lustres s’han unit per fer pressió al PSC, CiU i ICV-EUiA per tal que impedeixin que governi el Partit Popular. En un document que han fet arribar a aquestes formacions polítiques, demanen que els caps de llista d’aquestes formacions deixin de banda els interessos de partit i cedeixin per aconseguir un acord que deixés fora del govern el PP. Afirmen que no volen que la ciutat sigui “un laboratori per fer experiments que podrien tenir greus conseqüències pel país”, i esperen que el futur govern treballi per la cohesió social .

DES DE LA BARRERA

El cap de llista d’ERC i número u de la coalició Fem-ho plegats, Miquel Estruch, que s’ha quedat fora del consistori en perdre l’únic regidor que tenia, es mostra molt preocupat per la “possibilitat real” que Xavier García Albiol arribi a l’alcaldia. Estruch, que considera que Falcó “està dubtant massa”. Tot i no tenir presència en el futur Ple municipal, Estruch està intentant convèncer a CiU, PSC i ICV-EUiA de que han d’arribar a un acord per evitar lliurar la ciutat “al feixisme”. El líder republicà lamenta que la campanya s’hagi polaritzat tant i que gran part de la ciutadania hagi optat per un vot útil, que ha anat bàsicament al PP o al PSC, la qual cosa ha provocat la desaparició de la seva formació de l’ajuntament. A més ha assegurat que el projecte Fem-ho plegats és de llarg recorregut, i que durant els propers quatre anys treballaran des de fora la institució per presentar-se en els propers comicis amb més forces de l’esquerra nacional. Fins que no arribin les properes eleccions, però, tenim per endavant tota una legislatura. Sense alcalde, encara.