Festival Teatre Integratiu

L’espectacle ‘Sin Par’, de la Fundació Psico Ballet Maite León. Foto: FITI

Amb el lema L’art no entén de diferències, aquest cap de setmana s’ha celebrat el dotzè Festival Internacional de Teatre Integratiu (FITI) de Santa Coloma. Organitzat per la companyia Alquimistes Teatre i l’Ajuntament colomenc, el FITI és “patrimoni de Santa Coloma”, afirmen les directores del festival, Verónica Ramírez i Francia Gajardo.

Gairebé un miler de persones van gaudir dels espectacles oferts per les diferents companyies professionals formades per artistes amb diversitat funcional i sense. Les obres es van dur a terme al Teatre Sagarra i a la Biblioteca Central de la vila.

La programació va oferir circ amb la companyia Mur, que va escenificar l’obra De Tu a Tu, i teatre amb els amfitrions del festival, la companyia Alquimistes Teatre, que va interpretar Lorca en Femení. La dansa va venir a càrrec de la Fristch Company de la Fundació Psico Ballet Maite León, que va tancar el festival amb l’espectacle Sin Par.

Les directores del festival estan molt contentes de com el públic va rebre els diferents espectacles: “La gent va valorar molt la feina dels intèrprets”, asseguren Ramírez i Gajardo. A banda de l’art, diumenge es va dur a terme una taula rodona sobre el procés creatiu en les arts inclusives: “Se’ns va fer molt curta perquè es van tractar temes molt interessants, com ara la feina que ha de fer una persona no vident per interpretar dalt de l’escenari”, expliquen les directores.

Feina per fer

Encara queden estigmes per erradicar sobre la vàlua de les persones amb discapacitat: “Alguns programadors d’espectacles no estan convençuts de contractar companyies de teatre inclusiu perquè pensen que no té prou qualitat, quan en realitat fem una feina professional”. A banda, aquest tipus de companyies teatrals no encaixen en algunes vies de subvencions: “Som massa professionals per a les subvencions de caràcter social i massa socials per a les subvencions professionals”, diuen les directores.