Verge Carme Montgat

El passat dissabte 16 de juliol, la Verge del Carme, patrona de mariners i pescadors, va arribar de nou en barca a la platja de Montgat.

El passat dissabte 16 de juliol, la Verge del Carme, patrona de mariners i pescadors, va arribar de nou en barca a la platja de Montgat.

Ho va fer portada pels integrants de la Confraria de Pescadors, i per altres voluntaris. Els mateixos braços la van passejar fins a la platja de l’espigó, allà on se celebrava l’edició 39 de la Festa Cara al Mar.

Ja fa gairebé dos-cents anys que els homes de mar catalans celebren la Verge del Carme. La llegenda diu que l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va popularitzar el culte entre els seus mariners.

A poc a poc, la Verge del Carme va acabar per substituir Sant Elm, que tradicionalment havia estat el patró dels treballs del mar. La tradició explica que els navegants que es fixaven en el firmament per ubicar-se trobaven l’estrella del mar (l’Stella Maris), la Santa Maria del Mont Carmel, i hi creien en ella com la guia que els dirigiria sempre a port segur, a la llum de Crist. És per això que el ritual mariner estipula que la Mare de Déu ha de ser acompanyada per un grup d’embarcacions, arribar a la platja, rebre l’homenatge del poble pels seus carrers i acabar el camí a l’església al son del repic de les campanes.

Així és com es va fer el darrer dissabte, dia de la Mare de Déu del Carme, a la platja de les barques de Montgat.

Els assistents també van gaudir d’entrepans de botifarra i d’una sardinada, també del tradicional cremat, i de l’espectacle musical de la cantada d’havaneres, en aquesta ocasió a càrrec del grup Barca de Mitjana.