Escola Salvador Espriu

La manca de manteniment també afecta els lavabos del centre. Foto cedida

El pobre estat de manteniment de l’escola Salvador Espriu, segons expliquen des de l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA), implica “perill per als infants”. La situació fa més de vint anys que s’arrossega i l’AFA ho ha traslladat en repetides ocasions tant a l’Ajuntament com al Departament d’Educació. La darrera vegada, tal com explica la presidenta de l’AFA, Zuqueca Enano, va ser el passat dia 19. Van desplaçar-se a l’escola l’equip de govern municipal, però també els partits de l’oposició: “L’alcaldessa, Mercè Marín, ja ho havia vist, però els membres d’altres partits van al·lucinar amb el mal estat de les instal·lacions”, recorda Enano.

La llista de les mancances

Les principals reivindicacions de l’AFA tenen a veure amb el sorral i el pati, les tanques, el gimnàs, la pista i la graderia, i l’aïllament. El sorral era anteriorment un abocador de restes d’obra, unes restes (metalls, filferros, totxos, pedres o claus) que apareixen quan els nens hi juguen. A banda, el sorral presenta un desnivell “desmesurat”, descriuen des de l’AFA. El tancament del perímetre de l’escola presenta “pèssimes condicions i no s’ajusta a la normativa que exigeix la Generalitat”, diu el comunicat de l’AFA. El gimnàs, instal·lat per l’Ajuntament l’any 2008 en un barracó, es troba “en condicions deplorables”. A banda, si plou no es pot fer servir perquè el sostre és “inexistent” en algunes zones.

Escola Salvador Espriu

El sorral, amb un desnivell pronunciat, era un abocador de runes d’obra. Foto cedida

Pel que fa a la pista i la graderia, van ser repintades el passat agost, però “no s’han millorat els desaigües ni s’hi ha posat solució a la falla estructural que no permet que l’aigua marxi”. Per últim, l’aïllament, assegura l’AFA, és inexistent, cosa que fa que la canalla “passi una calor extrema cada cop més mesos a l’any”. Els familiars dels alumnes expliquen que el setembre passat van haver de comprar ventiladors i cortines per apaivagar la calor.

L’Ajuntament culpa el Departament d’Educació

El consistori va publicar aquest dilluns un comunicat en què expressa el seu “malestar per la manca d’inversió del Departament a les escoles de Montgat”, referint-se a la Salvador Espriu, però també a l’escola Norai. L’escrit publicat pel consistori afirma que des de l’any 2020, “l’Ajuntament està parlant amb Educació sobre la necessitat de millorar les infraestructures de l’Espriu i Norai”, però assegura que existeix una “impossibilitat de signar convenis amb el departament”.

En concret, el consistori assegura que estaria disposat a finançar el cost de la millora dels espais amb el romanent de tresoreria i el departament aportaria els diners “en un termini de temps pactat”. Aquesta opció és ara, pel que diu el govern municipal, impossible. Des de l’AFA recorden que el Decret Llei 4/2014 fixa com a competència municipal la gestió, reparació i manteniment dels centres públics d’educació primària.