La incineradora TERSA de Sant Adrià de Besòs en una imatge d’arxiu. Foto: A.R.

La incineradora TERSA de Sant Adrià de Besòs reduirà en un 50% les emissions d’òxid de nitrogen a partir del primer trimestre del 2021. Així ho va anunciar la companyia que gestiona la planta en una roda de premsa divendres de la setmana passada, on es va detallar que aquesta davallada serà possible gràcies a la instal·lació d’un nou sistema catalític per a la gestió de gasos en la crema de residus.

La introducció d’aquestes millores -per les quals s’han invertit uns 18 milions d’euros- suposa un “repte tècnic i constructiu” que ha de servir per “reforçar el compromís amb la gestió ambiental i avançar en la reducció de la contaminació atmosfèrica”, assenyalava divendres Gemma Gargallo, directora de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat de la companyia. Segons les dades facilitades pels responsables de la incineradora, la previsió és que el nou sistema permeti reduir l’emissió d’òxids de nitrogen fins als 60 mg/Nm3, una xifra un 50% inferior als actuals 125 mg/Nm3 que produeix la planta i molt lluny dels 150 mg/Nm3 que estableix la normativa europea com a objectiu abans del 2023.

La presentació d’aquest nou sistema, però, genera escepticisme entre les entitats ecologistes, que recorden que la companyia porta des del 2016 anunciant la instal·lació d’aquests filtres catalítics i que encara està en curs la denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient per l’emissió de dioxines i males olors.

DESCONTAMINAR EL BESÒS
També en clau medi ambient, prop de 40 entitats han reclamat una moratòria urbanística per aturar la construcció d’edificis a les proximitats del riu Besòs i evitar així la seva “contaminació constant”. En un manifest conjunt, les agrupacions també demanen la descontaminació dels aqüífers, les platges i el sòl del Besòs per evitar que la biodiversitat de la zona es vegi afectada.