Un equip especialitzat desinfecta la residència geriàtrica Sant Cebrià de Tiana. Foto: Aj. de Tiana

La intervenció sanitària de la residència Sant Cebrià de Tiana ha suposat un punt i a part per a les famílies. Des de l’inici de la pandèmia, el neguit i la falta d’informació sobre l’estat dels usuaris del geriàtric havia estat una constant. Les primeres dades sobre contagis al centre arribaven a través d’un comunicat de l’Ajuntament el 2 d’abril, tres setmanes després del tancament preventiu del centre. Fins aleshores, els familiars no havien rebut cap informació oficial sobre la situació a l’equipament.

“Quan trucaves a la residència et deien que tot anava bé. No sabíem res del que estava passant”, explica l’Elena. Com molts altres familiars, aquesta dona va començar a sospitar que alguna cosa no funcionava correctament quan va comprovar que els treballadors que s’encarregaven de les videotrucades no portaven mascareta. “Només anaven amb guants perquè des de la direcció els deien que no calia fer servir les mascaretes”, assegura encara atònita l’Elena. Un cas semblant relata la Montse: “No sabem quan es va detectar el primer cas perquè no ho han dit. Quan parlava amb la meva mare ella em deia que estava bé, però jo necessitava que algú em confirmés que no estava infectada”.

Aquest neguit va esclatar amb el primer comunicat oficial del consistori. En aquest breu document es feia referència a un total de vuit interns aïllats, quatre dels quals havien donat positiu per coronavirus. Tres dies després, el 5 d’abril, el nombre de possibles contagis s’elevava a 22 persones i l’11 d’abril s’informava de les primeres deu morts al centre.

FALTA DE TESTS
“A mi sempre em deien que el meu pare era asimptomàtic, però jo li notava a la veu que li costava respirar”, assenyala l’Enric. Després d’insistir durant diverses setmanes, aquest home va aconseguir que li practiquessin la prova de detecció de la malaltia al seu progenitor. El resultat va ser positiu. “La gestió s’ha fet molt malament. Com ha de ser el meu pare asimptomàtic si intenta parlar i no li surt?”, apunta. En un periple similar es va veure envoltada la Lídia per poder esbrinar si la seva mare s’havia contagiat. “En conèixer els primers casos vam demanar que se li fes el test i fins i tot vam buscar un laboratori privat, però va ser impossible”, lamenta.

La prova no va arribar fins al cap de gairebé dues setmanes. “Quan ens va dir que era negativa vam decidir emportar-nos la mare a casa perquè la situació era terrible. L’Ajuntament podria haver evitat morts i el contagi massiu”, afirma la Lídia, que considera que el consistori podria haver intervingut abans la gestió del geriàtric municipal. En la mateixa línia es pronuncia la Montse, que creu que l’Ajuntament encapçalat per Marta Martorell s’ha “adormit” i ha arribat “tard i malament”. “Moltes persones que han mort estaven prou bé com per viure uns anys més i les famílies no s’han pogut ni despedir d’elles”.

RESPOSTES AL PLE
La crítica situació de la residència Sant Cebrià va portar el grup municipal de Junts per Tiana a forçar la convocatòria d’un ple extraordinari per demanar explicacions al consistori. A la sessió, que tindrà lloc el pròxim dimarts, l’alcaldessa haurà d’explicar per què no es va intervenir l’equipament quan es van tenir els primers indicis de possibles casos o de mala praxi en la gestió del geriàtric municipal. Paral·lelament, l’Ajuntament continua endavant amb la denúncia interposada contra l’empresa gestora del centre i ha fet una crida per recavar informació a través de l’advocat que porta el cas, Andreu Van Den Eynde.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram