La regidora de JxCat Marta Guàrdia i l’alcaldessa Marta Martorell. Foto: Ajuntament

Els partits del govern municipal de Tiana, ERC i Junts per Catalunya (JxCat), han justificat l’augment dels sous i les dietes dels regidors per sortir al pas de les crítiques de l’oposició. A través d’uns comunicats, les dues forces polítiques han puntualitzat que la pujada de les retribucions és d’un 31,66% i no d’un 86% com deien des de Junts per Tiana (Junts), ni d’un 40% com va dir l’alcaldessa Marta Martorell a Línia Nord fa una setmana.

Tant ERC com JxCat justifiquen aquestes pujades com un “retorn” a les dietes i retribucions que hi havia el 2008, abans de la crisi econòmica. Des de JxCat expliquen al seu comunicat que es va fer “un estudi històric de retribucions des de l’any 2007 fins a l’actualitat” i van considerar que era un bon moment per actualitzar els sous i les dietes, gràcies al sanejament dels comptes.

Tot i això, en realitat no es tracta d’un “retorn” a les retribucions que hi havia el 2008, ja que enguany han pujat més d’un 13% respecte de fa onze anys. El 2008 els plens, per exemple, es cobraven a 300 euros per regidor i aquest mandat es cobraran a 350. L’única partida que no ha pujat és la dels presidents de les comissions informatives, que passaran a cobrar 100 euros en lloc de 150; tot i que aquest mandat els vocals cobraran el doble: 100 euros.

Els republicans, però, destaquen que, “donat que hi ha una aplicació pressupostària de personal no executada” el 2019, “no caldrà augmentar aquesta partida pressupostària per assumir aquest augment”. A més, també ressalten que es crearà una comissió d’estudi de les retribucions dels càrrecs electes que haurà de desenvolupar una normativa municipal per regular aquestes partides.

Pel que fa al sou de l’alcaldessa (35.800 euros bruts anuals), des d’ERC argumenten que aquest import està per sota del topall legal per a poblacions d’entre 5.000 i 10.000 habitants i és inferior al que perceben alcaldes d’altres municipis de grandària similar, com Alella i Vilassar de Dalt. A més, recorden que Martorell no rebrà cap altre ingrés.