Oriol Lladó, fins ara president de l’Òmnium Cultural

Esquerra Republicana de Badalona es refà de la marxa d’Uriel Bertran cap a Solidaritat Catalana per la Independència (SI) i s’alia en coalició de cara a les properes eleccions municipals amb un nou grup ciutadà, Accent Independents per Badalona. El nou grup sorgit del corrent ‘Badalona 2011’, un moviment gestat el 2007 que perseguia l’alternança política per deixar el PSC a l’oposició el 2011 i que, llavors, ja va instar a convergents, ecosocialistes i republicans a no pactar amb els socialistes, molt debilitats en els últims comicis municipals.

Fa mesos que s’estava gestant aquest projecte l’ideòleg del qual és el cap de llista d’Esquerra per la ciutat, Miquel Estruch, escollit pel 85% de la militància badalonina en una assemblea general extraordinària el passat mes de setembre. El cert és que el drama dels republicans a Badalona ja ve de les últimes municipals on van perdre un dels dos regidors que tenien. També amb la mort de Jaume Vives, el 13 d’agost del 2009. Això sumat a l’elecció del mediàtic Uriel Bertran del passat mes de març i la seva marxa el mes de setembre al partit liderat per Joan Laporta.

Esquerra fa temps que busca sortir al mapa de Badalona i sembla que la seva tasca en els dos últims governs tripartits a Badalona no és suficient per mobilitzar el seu electorat.

Miquel Estruch busca esgarrapar vots de la societat civil de Badalona i presentar un projecte atractiu de regeneració política, participació i, sobretot, idees noves per Badalona.

Tot apunta que el fins ara president d’Òmnium Cultural del Barcelonès Nord i que ja ha presentat la seva dimissió com a tal, Oriol Lladó, ocuparia la posició privilegiada de número 2. A banda de Lladó també la nova formació compta amb noms propis com la guanyadora de l’últim Premi Prudenci Bertrana, Agnés Rotger, Pillar Vallès o Clara Solà.

Accent Independents per Badalona ja és visible a internet a través de les www.accentbadalona.cat , on han publicat un decàleg d’intencions en forma d’un manifest que ja busca noves adhesions.

Regenerant la política

Orio Lladó, Agnés Rotger, Pilar Vallès, Clara Solà i Ignasi Niubó

L’any 2007, un grup de persones de la ciutat vam coincidir com a signants d’un manifest en el qual demanàvem l’alternança al govern municipal, la regeneració de la política i la cerca del consens per abordar els grans reptes que tenim a la ciutat (avui més urgents que mai, en l’actual context de crisi). Eren (i són): a) més impuls al treball per la cohesió social i la qualitat de vida; b) la millora de la nostra competitivitat com a ciutat; c) l’assoliment d’una cultura més potent i d) l’existència d’un govern més eficient, més participatiu i més transparent.

Avui, prop de quatre anys després, algunes d’aquelles persones decidim passar de la proposta a l’acció.

Els signants d’aquest article formem part d’un col·lectiu més ampli que s’articula al voltant d’una nova iniciativa política a la ciutat. Amb aquest article anunciem la constitució d’’Accent, Independents per Badalona’, una plataforma que vol:

1. Incorporar al debat polític de les pròximes eleccions la frescor de les cares noves i d’una manera de fer constructiva i exigent. Volem ajudar a trobar solucions i a detectar i posar en valor les bones pràctiques, a més d’assenyalar els problemes i les disfuncions que hi pugui haver. Els nostres instruments són l’experiència en el món cívic, el coneixement de la ciutat, la formació i els orígens professionals diversos… i un optimisme que està basat en el realisme i el compromís amb allò que ens envolta.

2. Ajudar a cercar els punts de trobada entre les diferents forces de progrés i catalanistes a la ciutat. Volem posar damunt la taula la conveniència de promoure tres pactes locals que, amb una durada de vuit anys, ajudin a trobar els mínims comuns denominadors en àmbits com a) la cohesió social, b) la competitivitat econòmica i el model de ciutat i c) la cultura i la participació ciutadana. Aquests pactes locals haurien de ser assumits també per part de la societat civil. Creiem que podem ajudar a aconseguir-ho. Avui, a Badalona cal sumar.

3. Proposar un debat de fons sobre la identitat i la cohesió social. Volem que Badalona quedi reflectida en el país des de la certesa que “Catalunya es juga el futur a Badalona”. L’àrea metropolitana ha de contribuir molt més en l’actual procés de construcció nacional. Hi ha aspectes que volem subratllar: a) el català com a llengua de trobada i oportunitats, b) la inclusió social com a motor de qualitat de vida, c) la diversitat cultural com a repte i oportunitat i d) la relectura i actualització dels nostres referents, amb l’objectiu de reconèixer totes les complicitats amb el país.

4. Contribuir a enfortir l’espai de progrés nacional a la ciutat.

Per assolir aquests objectius, i amb la voluntat de reforçar els consensos entre les forces catalanistes i progressistes de la ciutat, Accent accepta la proposta de crear una llista conjunta amb ERC, una formació que creiem que ha entès la necessitat de canvi polític a la ciutat i que accedeix, de forma sincera i generosa, a una aposta de major transversalitat, que supera la costura de les sigles.

A hores d’ara, Accent i ERC estem debatent la fórmula de col·laboració, que es traduiria en una llista conjunta en les pròximes eleccions del 22 de maig de 2011. En els últims mesos, Miquel Estruch, candidat de la formació, ha fet diferents crides a l’obertura del partit; crides a les quals hem volgut respondre.

L’any 2007 ja dèiem que els partits havien d’entendre que calen noves maneres, que cal obrir finestres i que cal posar en dubte les velles inèrcies. Creiem que ERC a Badalona ha fet un pas important en aquesta línia. I volem aprofitar aquest oferiment. Creiem que és el moment de contribuir des de molts llocs, i també des de diversos espais ideològics, a aquest canvi de fons. Tan de bo altres partits facin apostes similars. Ho celebrarem. Catalunya viu avui una nova transició.

Les persones que signem avui aquesta carta oberta ho fem convençuts que tenim coses a dir i a aportar (i també en tenim moltes a aprendre). “Alguna cosa ens diu que sí”, que ara és un moment especial a la ciutat, i al país. Ens agradaria sumar altres veus i mirades en un projecte que neix més com a invitació que com a dogma. Ens calen més mans, més ulls, més mans. Accent neix avui, aquí, a les pàgines d’un diari. Des d’ara mateix ja ens pots trobar a la xarxa a accentbadalona.cat, però ben aviat ens trobarem allà on ens hem trobat sempre. A peu de carrer. Allà on fem feina. T’hi apuntes?