“Durant els anys que va estar  a l’oposició, Xavier Garcia Albiol  va degradar la imatge de Badalona  en benefici propi”

Badalona té un alcalde que serà jutjat i un govern municipal més qüestionat que mai, però l’oposició no ha estat capaç d’organitzar una alternativa. Què és el que va fallar?

El posicionament de Ferran Falcó. Tothom sap que Iniciativa, a nivell de partit, ha deixat clar que no vol formar part de cap govern on hi puguin haver persones imputades per casos de corrupció. A Badalona i a tot arreu. Sabent això, Ferran Falcó no va ser prou flexible i això va fer impossible que les negociacions poguessin prosperar.

Què hauria d’haver fet?

Si jo hagués estat en el lloc de Ferran Falcó, s’hauria fet la moció de censura i ara tindríem un altre govern. Perquè jo hagués fet un pas endavant, m’hagués apartat i hauria renunciat a formar part del nou govern, que és el que nosaltres li demanàvem. En cap cas li vam demanar que dimitís ni que deixés de ser president del grup municipal de CiU, només que no formés part del govern.

Però Ferran Falcó no va acceptar-ho…

Nosaltres vam intentar afrontar aquestes negociacions amb el màxim d’implicació i discreció possible perquè anessin pel bon camí. Teníem l’esperança que Ferran Falcó fos flexible i entengués les nostres posicions, però no va ser així.

I per què van tardar tant a fer-ho públic?

El ritme de les negociacions i com es van anar desenvolupant va marcar-nos quan ho havíem de comunicar. Ara bé, abans de portar-ho a la taula de negociació ja ho havíem plantejat personalment a Ferran Falcó en una reunió que vam mantenir a la seu de Convergència a Barcelona, on també hi va ser present Josep Rull, secretari d’Organització de CDC.

Una reunió al màxim nivell…

Nosaltres ens posàvem al lloc de Ferran Falcó i enteníem que era una posició difícil. Per això pensàvem que potser era més fàcil assumir la situació i prendre una decisió coherent en un espai més reduït que no pas en una taula de negociació de 15 persones. Volíem posar-li les coses fàcils.

I com va anar?

No va anar. Ferran Falcó no va acceptar i aquí es va acabar la negociació. I no només això, sinó que la reacció posterior de CiU també crec que va ser totalment fora de lloc.

La postura d’ICV, doncs, estava clara des del principi.

El nostre partit, a nivell nacional, ha deixat molt clara la posició respecte aquestes situacions. Però això no significa que no poguéssim intentar negociar. Hi havia altres temes que si tampoc s’haguessin negociat no s’haurien acordat, com el cas de l’alcaldia. Però el tema de la im­putació de Ferran Falcó no va poder ser discutit ni reflexionat.

Ferran Falcó afirma que vostès ho tenien tot premeditat…

És una justificació totalment falsa. Nosaltres vam ser els que vam sortir públicament a fer la crida a la resta de grups per assentar-nos a negociar una possible moció de censura. Per nosaltres tot això no és cap broma ni és comèdia, és una realitat. Hauria estat molt important aconseguir un canvi de govern a l’Ajuntament i aquesta va ser la nostra voluntat durant tota la negociació. A més, ens hi havíem compromès amb la ciutadania de Badalona.

Alguns diuen que la decisió d’Iniciativa ha estat un error històric i altres els acusen d’estar més còmodes a la oposició que al govern…

Iniciativa se sent còmode allà on pot defensar i fer les seves polítiques i les seves propostes. Vam voler negociar una moció de censura perquè pensàvem que, en aquests moments, la millor manera de fer-ho era des del govern. A més, i encara que la gent se n’oblidi, qui va trencar les negociacions no va ser Iniciativa, sinó Convergència i Unió. Qui va dir que no volia seguir va ser CiU, no nosaltres. A més, això va passar perquè hi ha una persona que volia entrar en el govern que està imputada per delictes de corrupció. I això no és un tema menor encara que vulguin que ho sembli.

Així doncs, hi ha possibilitats de reprendre les negociacions?

S’han complicat molt les coses a partir del trencament de les negociacions i de la reacció posterior de CiU. Nosaltres seguim creient que Badalona necessita un altre govern i els nostres vots segueixen estan a disposició d’un govern alternatiu al del PP que treballi per un canvi en les polítiques municipals, amb nosaltres com a membres o simplement facilitant-ne la investidura.

Però quina diferència hi ha entre formar part d’un govern amb Ferran Falcó o facilitar que Ferran Falcó formi govern? El recolzament hi és igual…

Nosaltres no podem formar part d’un govern amb una persona imputada però sí que podem compartir i facilitar un canvi de polítiques. I això és una de les opcions que nosaltres també vam posar sobre la taula. Però tampoc va prosperar. I nosaltres ho lamentem, perquè el govern d’Albiol és molt negatiu per a la ciutat, a banda d’estar també imputat per altres causes.

Precisament el judici que haurà d’afrontar Albiol ha tornat a posar la immigració a l’agenda badalonina. Com ho veuen des d’ICV?

Creiem que la gent ja s’està adonant que Albiol no compleix amb les promeses que va fer referents a aquest qüestió i a moltes altres. Apareixia donant solucions facilíssimes a problemes complexos i ha quedat demostrat que les coses no se solucionen així. De fet, les actuacions que ha fet el govern municipal referents a immigració són molt d’aparador però sense aportar solucions. Tot el contrari, el que fan és fomentar la divisió i l’enfrontament entre grups de diferents orígens.

Sobretot a barris com el cas de La Salut, on els comerciants es queixen d’un oblit de la perifèria en favor del centre per part de l’Ajuntament…

És cert que Albiol fa un tracte diferent en aquest sentit. I jo crec que ho fa perquè, de cara a la zona del centre ampli de la ciutat, està intentant transmetre una imatge de moderació per fer front a les crítiques de racisme i demagògia que rep. Ara bé, a la que s’allunya del centre i va cap a la perifèria, torna a recuperar el seu discurs bel·ligerant amb la immigració.

I això fa mal a la imatge de la ciutat…

Així és. Durant els anys que va estar a l’oposició, Albiol va degradar la imatge de Badalona en benefici propi i ara, des del govern, no és capaç de girar la truita i recuperar la Badalona d’abans. I és que, a totes aquestes zones on estava acostumat a fer demagògia, ara ha estat incapaç de fer alguna acció que faci sentir els veïns orgullosos del seu barri.

Pel què fa a l’agenda nacional, Iniciativa recolza el dret a decidir, però ningú acaba de saber ben bé si és independentista o federalista. El dia que arribi el moment de fer la consulta, per quina posició demanaran el vot?

El que no podem fer és política-ficció. Ja ho veurem. El que sí que tenim clar és que hem de treballar perquè la consulta sigui possible. Nosaltres som ferms defensors del dret a decidir, o com es deia en els estatuts del nostre avantpassat PSUC, del dret a l’autodeterminació. Això ha de poder ser possible, però en el seu moment ja veurem què fem. Això sí, sense separar mai la defensa dels drets socials de la dels drets nacionals.

Fent-ho senzill… Carles Sagués és independentista?

Jo no sóc independentista per principis, però sí que haig de dir que l’evolució cada vegada més hostil de les relacions amb l’Estat espanyol m’estan portant a pensar que, en una situació com l’actual, segurament em decantaria per la independència. I això pen­so que pot passar amb molta gent. Ara bé, mantenint sempre la unió entre drets socials i drets nacionals. Aquests són els fonaments del moviment obrer català i són i seran sempre els meus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram