Foto: Anton Rosa

Una quarantena d’entitats ecologistes han denunciat la crema de residus sanitaris infectats per coronavirus en instal·lacions del Barcelonès i del Maresme que no estan suficientment “preparades”. Segons defensen les associacions, la incineració d’aquest material provoca un augment del risc d’emissions i aposten per recuperar el tractament d’aquests residus en plantes d’esterilització, tal com es feia abans de l’esclat de la pandèmia. Entre els equipaments que estan realitzant aquesta activitat es troben les incineradores de Sant Adrià de Besòs (TERSA), Mataró i Tarragona.

“No estem dient que el virus resisteixi després de la crema de residus, perquè a altes temperatures es mor, però ens preocupa la contaminació addicional que s’està produint”, assenyalava dijous la presidenta de l’associació Airenet, Silvina Frucella, en una roda de premsa telemàtica. Segons les últimes dades facilitades per la Generalitat, la pandèmia de la Covid-19 va generar prop de 1.800 tones de residus sanitaris només durant el mes d’abril, el 65% dels quals van ser incinerats en plantes municipals.

En aquest sentit, les entitats demanen al govern català que aprofiti la davallada dels casos positius per deixar de cremar el material en incineradores i fàbriques de ciment i per tornar a reactivar de manera esglaonada el tractament d’esterilització amb autoclau, tal com marca tant la normativa catalana com la de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Les entitats també denuncien que aquesta incineració es contradiu amb la moratòria a nous projectes d’incineració de residus aprovada recentment pel Parlament i reclamen que es marqui un pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents i la creació d’un “protocol de prevenció per un tractament i destí òptim dels residus sanitaris”.

El manifest on es recullen aquestes propostes i reclamacions ha estat impulsat per l’associació Airenet, la Plataforma Ciutadana Residu Zero, el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya (CEPAEdC) i l’Associació Terra Verda.