Ferran Falcó. CiU

A les darreres eleccions autonòmiques van ser els més votats. Confia repetir a les municipals?

Cap elecció és igual a l’altra, però sí hi ha una tendència clara. No veig capacitat de recuperació socialista respecte els resultats de novembre, i tampoc veig que el PP, que té tota la seva gent mobilitzada, pugui augmentar en vots.

Es veu el proper alcalde?

Tenim moltes possibilitats d’aconseguir-ho. Hem demostrat molta transversalitat i un projecte molt orientat políticament al centre- centre esquerra; voluntat de canvi; pragmatisme; il•lusió; uns valors i actituds que ens poden fer guanyar.

Qui li donarà suport?

No ho sé ni m’ho he plantejat. Crec que estem en condicions d’assumir alcaldia de la ciutat, i per això demanem que fem un canvi en positiu.

Ja ha començat a fer contactes, però?

Aquesta vegada no. Primer perquè ara estem governant i segon perquè ara hi ha un escenari molt incert. Crec ens pot tocar un paper molt principal i en aquests moments no estem en fase de negociar res.

a promès no pactar amb Partit Popular…

No ens ve de gust que el PP governi a Badalona. No serà per nosaltres que aconsegueixin l’alcaldia. La seva política en els darrers 4 anys no ha estat feta en favor dels ciutadans sinó del seu partit, i nosaltres de conillets d’índia de la dreta espanyola no volem ser.

Si Albiol guanyés, votaria en contra o s’abstindria?

Si el PP guanyés les eleccions hi hauria dos possibilitats: podem tenir l’alcaldia nosaltres perquè ells no governin. Si això no és així, no donarem suport al PP, però en segona volta la llista més votada és qui té l’alcaldia.

La promesa de no pactar amb el PP és de CiU o Falcó?

No tinc intenció de marxar de Badalona; si hagués volgut marxar ja seria fora, he pogut i no ho he fet. El meu lloc ara està aquí. Quan parlo jo a Badalona parla CiU, i faig el que crec que és millor per a la ciutat. I repeteixo, Badalona no serà moneda de canvi amb Barcelona.

Revalidaria actual tripartit sent vostè alcalde?

Sí. Altres partits han de començar a imaginar-s’ho, perquè crec que acabarà així. Les possibilitats que tenim d’aconseguir l’alcaldia són elevades. No vull tenir alcaldia per tenir-la, vull tenir-la per poder aportar valors i que Badalona torni a créixer.

Quin és el principal problema de Badalona?

L’atur. La màxima preocupació és que hi ha 20.000 aturats, i 10.000 que no ho estaven. Tot ha d’estar orientat a aconseguir ocupació. Sense empreses ni feines no hi ha ningú que pagui impostos. I la primera mesura s’hauria de debatre és en matèria de propostes econòmiques.

Reduint l’Administració?

Aquest any hem tancat amb 17,5 milions de dèficit. El paguem tots, i li haurem d’exigir més als ciutadans. Si no som capaços de recaptar millor o treure més benefici del nostre territori o d’aconseguir més finançament no podem mantenir la despesa. Hauríem de valora la nostra part del Port, que podria estar valorada en 15 milions euros. I necessitem eixugar dèficit i fer politiques de promoció econòmica. Ens haurem de desfer de patrimoni que tenim per poder reactivar l’economia, i això no vol dir retallar serveis socials.

Cal privatitzar el Port?

El port ja és privat amb participació pública, però li cal desenvolupament: un hotel; un centre convencions; nous amarradors; una zona de noves empreses; una de restauració i una d’oci de qualitat. Crec que en la gestió de tot plegat un privat sempre ho farà millor que nosaltres. Si en podem treure diners per fer una altra cosa, millor.

De què està més orgullós?

D’ajudar els veïns amb els seus petits problemes, però també de l’ordenança del civisme o de les reformes de La Rambla i al Clínica del Carme, propostes que vaig presentar al 2003.

Algun projecte que no hagi pogut dur a terme i li dolgui?

N’hi ha. Ajudar a alguna entitat, per exemple, com la gent que fa la Processó del Silenci, mentre altres entitats de fora de Badalona han rebut més. O altres projectes, com el túnel de la Conreria. Abans que una nova estació de metro o portar el tramvia fins al Port tinc claríssim que la hauríem de fer la B-500. Prioritzo la connexió amb el Vallès per activar l’economia.

Li molesta que el PSC presumeixi d’obra de govern?

A aquestes alçades de la pel•lícula ja no em molesta, però crec que la gent vol sentir què farem.